Putin trimite noi sisteme de apărare pe Insula Şerpilor! Ucraina pregăteşte asaltul pentru recucerirea acestei zone

Sursă: Photonsk | Dreamstime.com

Trupele lui Putin nu vor să piardă controlul asupra Insulei Şerpilor, pe care au ocupat-o încă din prima zi a invaziei din Ucraina, şi continuă să-şi întărească poziţiile militare în jurul acesteia.

Moscova a instalat pe Insula Şerpilor, aflată la doar aproximativ 45 de kilometri de graniţa cu România, mai multe sisteme de apărare moderne. Această strategie a comandanţilor militari ai lui Vladimir Putin vine după ce Kievul a primit, în ultima perioadă, din partea occidentalilor un important stoc de armament greu.

Livrările de tiruri de rachete şi de alte sisteme de artilerie către Ucraina i-au determinat pe ruşi să îşi ia tot mai multe măsuri de siguranţă în această zonă, revendicată în urmă cu mai mulţi ani şi de statul român.

"Rusia a desfăşurat pe insulă mai multe sisteme antiaeriene, ce acoperă diferite spectre de ameninţări: SA-13, Panţir, Tor, tunuri antiaeriene ZU-23-2"a declarat Pierre Grasser, un specialist în apărare rusă, într-un interviut acordat jurnaliştilor francezi de la AFP. "Ei şi-au consolidat recent poziţia, desfăşurând diferite sisteme sol-aer, pe insulă şi pe navele poziţionate în jurul insulei. Strategic, aceasta are sens, chiar şi în faţa noilor mijloace ale Ucrainei, precum tunuri autopropulsate Caesar şi lansatoare multiple de rachete Himars" a mai explicat şi o altă sursă militară.

Americanii promit să continue livrările de arme

La presiunile tot mai insistente ale preşedintelui Volodimir Zelenski, europenii şi americanii şi-au accelerat livrările către Kiev. Cele mai notabile arme expediate în Ucraina sunt reprezentate de tunurile Caesar, produse de francezi şi lansatoarele americane de rachete multiple Himars.

Subsecretarul Pentagonului, Colin Kahl, a mărturisit presei că se aşteaptă ca aceste lansatoare Himars să fie utilizate în luptă cât mai curând de soldaţii ucrainieni şi l-a asigurat, de asemenea, pe Zelenski că fluxul livrărilor nu se va opri nicidecum aici. "Ne aşteptăm ca aceste sisteme să participe curând la lupte şi suntem angajaţi să continuăm să alimentăm fluxul de muniţii" a fost mesajul acestuia pentru puterea de la Kiev.

Ucraina, gata de un nou asalt

Conform specialiştilor în domeniul militar, este foarte probabil ca armata ucraineană să încerce să recucerească Insula Şerpilor în viitorul apropiat. De altfel, Kievul nu s-ar afla la prima tentativă de a recâştiga acest important punct strategic şi economic. La începutul lunii mai, mai multe comandouri au declanşat un asalt asupra insulei, însă acestea au fost respinse şi decimate.

Pierre Grasser e convins că şansele Ucrainei vor fi mult mai mari acum, odată ce forţele sale militare au fost înzestrate cu lansatoarele Himars. "Ruşii se află pe Insula Şerpilor în special pentru a contracara desfăşurarea de comandouri ucrainene. Ei nu vor putea intercepta rachetele ghidate trase de Himars. Acest lucru este cert" a conchis cercetătorul francez.