Putin și sancțiunile UE. Europenii au lovit ca domnișoarele

Putin și sancțiunile UE. Europenii au lovit ca domnișoarele

După fiecare nefăcută a Rusiei – ultima fiind otrăvirea disidentului Alexei Navalnîi, acuză Occidentul – blocul comunitar european semnează in corpore represalii împotriva Moscovei. Dar nuielușa UE se ferește ca de foc să atingă zonele sensibile.

Otrăvirea lui Navalnîi, cu acordul Kremlinului

„Trebuie să găsim echilibrul corect. Mai presus de toate trebuie să sancționăm faptul că Rusia permite circulația agentului neurotoxic Noviciok (folosit împotriva lui Navalnîi, potrivit europenilor), o substanță interzisă de convențiile internaționale ”, a declarat pentru La Croix un înalt diplomat european, amintind că această substanță mortală a fost concepută de specialiști sovietici în scopuri militare.

Prin urmare, directorul Serviciului Federal de Securitate (FSB) Alexandr Bortnikov și doi miniștri adjuncți ai apărării, Pavel Popov și Alexei Krivoruciko, sunt vizați de sancțiuni.

Institutul de cercetare științifică de stat pentru chimie și tehnologie organică, responsabil cu distrugerea stocurilor de arme chimice moștenite din Uniunea Sovietică, figurează pe listă ca persoană juridică.

Ne puteți urmări și pe Google News

Dar măsurile vizează și membrii primului cerc din jurul Kremlinului, printre care Andrei Iarin , șeful direcției de afaceri interne a administrației prezidențiale și primul său adjunct, Serghei Kirienko.

Pentru că, explică Uniunea Europeană, „otrăvirea a fost posibilă numai cu acordul biroului executiv prezidențial”.

„O aberație ...”, judecă un observator european la Moscova.

Fostul prim-ministru al președintelui Boris Elțîn, fostul șef al gigantului Rosatom, Serghei Kirienko este văzut la Moscova mai degrabă ca un manager decât ca un ideolog, o personalitate destul de liberală în fața „șoimilor” serviciilor de securitate.

„Aceste sancțiuni vor slăbi puțin mai mult tabăra care, la Moscova, militează pentru relații bune cu Europa”, avertizează aceeași sursă.