Putin și-a transformat cea mai de preț comoară în cobai! Gest extrem pentru credibilitate

Putin și-a transformat cea mai de preț comoară în cobai! Gest extrem pentru credibilitate

Președintele Vladimir Putin a spus că vaccinul este sigur și că una dintre fiicele sale a primit vaccinul numit „Sputnik”, după satelitul sovietic din anii '50.

„Știu că este destul de eficient, că asigură o imunitate durabilă”, a spus Putin despre vaccinul dezvoltat de Institutul de cercetare Gamaleya, în coordonare cu Ministerul Apărării de la Moscova.

Ministerul Sănătății din Rusia a spus că studiile clinice nu au fost încă finalizate, dar testarea în ultima etapă implicând mai mult de 2.000 de persoane urmează să înceapă miercuri.

Oamenii de știință occidentali și-au exprimat anterior îngrijorarea cu privire la viteza de dezvoltare a vaccinurilor rusești, sugerând că cercetătorii ar putea sări peste etape.

Purtătorul de cuvânt al Organizației Mondiale a Sănătății, de la Geneva, Tarik Jasarevic, a declarat că este în „contact strâns” cu autoritățile ruse din domeniul sănătății, dar că este prea devreme pentru o parafare de către OMS. „Pre-calificarea oricărui vaccin include o analiză riguroasă și evaluarea tuturor datelor de siguranță și de eficacitate cerute”, a spus el.

La Berlin, un purtător de cuvânt al Ministerului german al Sănătății a declarat pentru trustul RND că „nu se cunosc date despre calitatea, eficacitatea și siguranța vaccinului rusesc”, adăugând că „siguranța pacientului este prioritatea zero”.

Rusia speră să înceapă producția în septembrie și să înceapă vaccinarea personalului medical imediat după aceea. Kirill Dmitriev, șeful fondului suveran rusesc care a ajutat la dezvoltarea vaccinului, a declarat că îndoielile cu privire la vaccinuri fac parte din „atacurile media coordonate și atent orchestrate”, concepute pentru a „discredita” țara. El a spus că 20 de țări străine au precomandat peste un miliard de doze.

Cursa pentru un vaccin se încinge, în timp ce națiunile de pe tot globul se pregătesc pentru noi focare de boală - chiar în timp ce încearcă să repornească economiile afectate în lunile de izolare.

Indonezia a declarat marți că va lansa o fază 3 de testare pe oameni a unui vaccin candidat de la Sinovac Biotech din China. Faza 3 se referă la studiile care implică un număr mare de subiecți umani de testare și este de obicei ultimul pas înainte de aprobarea regulamentară. Vaccinul de la Sinovac, supranumit CoronaVac, este deja testat pe 9.000 de angajați din domeniul sănătății din Brazilia.

OMS spune că 165 de vaccinuri candidate sunt dezvoltate în întreaga lume, șase ajungând în faza 3. Însă directorul pentru situații de urgență, Michael Ryan, a avertizat că găsirea unui vaccin nu va însemna automat sfârșitul pandemiei de COVID-19. „Avem vaccinuri anti-rujeolă și anti-poliomielită perfect eficiente și încă ne străduim să eradicăm sau să eliminăm aceste boli. Trebuie să poți livra acest vaccin către o populație care dorește și cere să aibă vaccinul”, a spus el.

Ne puteți urmări și pe Google News