Putin se plimbă nepedepsit prin Mongolia, în timp ce continuă să zdrobească orașele ucrainene
- Iuliu Vlădescu
- 5 septembrie 2024, 15:30
Putin se plimbă nepedepsit prin Mongolia, în timp ce continuă să zdrobească orașele ucrainene, scrie El Mundo. Trupele ruse au lansat un atac cu rachete asupra orașului ucrainean Poltava, în care peste 50 de persoane au fost ucise și peste 200 au fost rănite.
Putin a mai omorât niște civili din Ucraina
Două rachete balistice au lovit terenul unei instituții militare de învățământ și al unui spital. Una dintre clădirile Institutului de Comunicații a fost parțial distrusă.
Atacul vine după ce președintele rus Vladimir Putin a declarat luni că forțele ruse avansează mai repede în estul Ucrainei decât au făcut-o de mult timp, ocupând câțiva kilometri pătrați pe zi.
Pe măsură ce trupele sale înaintează, "țarul" își etalează impunitatea. Liderul rus a ajuns luni în Mongolia, țară care recunoaște jurisdicția Curții Penale Internaționale, organismul care a emis un mandat de arestare împotriva sa. Aceasta este prima vizită a lui Putin într-o țară care este semnatară a Statutului de la Roma al Curții Penale Internaționale (CPI) de la Haga, de când această instanță a emis un mandat de arestare împotriva președintelui rus, în martie 2023.
Mongolia n-a avut curaj să-l aresteze pe Putin
Kremlinul a anunțat că nu este îngrijorat de călătorie, întrucât Moscova menține "un dialog excelent cu prietenii noștri din Mongolia". Însă Ministerul de Externe al Ucrainei i-a cerut Mongoliei să-l aresteze pe Putin, iar CPI a spus că autoritățile mongole trebuie să coopereze cu instanța.
Vizita lui Putin durează două zile, timp în care nu se așteaptă surprize. Mongolia și-a explicat refuzul de a-l aresta pe Vladimir Putin spunând că "a urmat întotdeauna o politică de neutralitate". Țara importă 95% din produsele sale petroliere și mai mult de 20% din electricitate din țările vecine, a reamintit un purtător de cuvânt al guvernului țării în declarații raportate de "Politico".
Școli distruse din ordinul lui Putin
La Poltava, Institutul Militar de Telecomunicații și Informatizare, fostă Școală Superioară de Comunicații a Comandamentului Militar Ucrainean din Poltava, a fost atacat în principal. Acolo se află cel de-al 179-lea centru de instruire al trupelor de comunicații, relatează serviciul ucrainean al BBC. Fotografiile postate pe rețelele de socializare din Ucraina au arătat mai multe cadavre întinse pe pământ acoperite de praf și moloz, cu o parte grav avariată a unei clădiri mari aflată în spatele lor.
"Una dintre clădirile institutului a fost parțial distrusă și mulți oameni au rămas prinși sub dărâmături", a informat Ministerul Apărării pe Telegram. "Am ordonat o anchetă completă și rapidă asupra tuturor circumstanțelor incidentului. Mulțumesc fiecăruia dintre cei care, din primele minute după impact, ajută oamenii și salvează vieți", a spus Zelenski, care a promis că "nenorocitul rus va răspunde cu siguranță pentru această lovitură".
Rusia își dublează presiunea asupra populației ucrainene în ultima perioadă a verii. Săptămâna trecută, Ucraina a fost bombardată în cel mai dur atac de până acum. Luni, rachetele balistice și de croazieră au vizat Kievul, provocând explozii puternice.
Suferință crâncenă la Poltava
Locuitorii din Poltava au început să doneze sânge după ce au aflat despre cele întâmplate. "La fața locului lucrează toate serviciile de urgență. Cele mai coordonate acțiuni ale pompierilor și medicilor au salvat astăzi mai mult de o viață", a declarat șeful administrației militare regionale Poltava, Filip Pronin.
Poltava se află la aproximativ 300 de kilometri sud-est de Kiev și la 120 de kilometri de cea mai apropiată graniță cu Rusia. Lângă graniță presiunea este constantă. Cel puțin 41 de persoane au fost rănite duminică trecută în orașul Harkiv, după mai multe atacuri ale Rusiei împotriva infrastructurii civile, inclusiv asupra unui centru comercial, a unui centru sportiv și a unor clădiri rezidențiale. "Uneori, când sună alarma, nu ai timp să cobori la adăpost, știi că poți muri în timpul nopții", explică Iuri, un ucrainean care a fugit de pe front în urmă cu câteva luni și locuiește în prezent la Praga.
Președintele Zelenski și-a repetat apelurile pentru o apărare antiaeriană occidentală mai puternică și le-a cerut aliaților să permită ca armele lor cu rază lungă de acțiune să fie folosite pentru lovituri mai adânci pe teritoriul Rusiei, pentru a proteja Ucraina: "Loviturile la distanță lungă care ne pot proteja de terorismul rus sunt necesare acum, nu mai târziu. Din păcate, fiecare zi de întârziere înseamnă pierdere de vieți".
Ucraina va primi rachete cu rază lungă de acțiune
Potrivit Reuters, deși Statele Unite au fost de acord să transfere rachete de croazieră cu rază lungă de acțiune pentru F-16 în Ucraina, interdicția atacurilor pe teritoriul Rusiei nu a fost încă ridicată.
Ucraina a atacat și Rusia cu peste 158 de drone în weekendul trecut, distrugând o rafinărie de petrol din apropierea Moscovei și o centrală electrică. Pe teritoriul rusesc Kievul și-a concentrat atacurile asupra infrastructurii energetice. Presa rusă relatează că un depozit de petrol din Proletarsk, regiunea Rostov, a ars timp de 16 zile după un atac cu drone. Patruzeci și nouă de pompieri au fost răniți în urma incendiului.
(Articol de Xavier Colás, El Mundo; Traducerea: Rodezia Costea, RADOR RADIO ROMÂNIA)