Putin: scutul antirachetă şi legea Magnitski ameninţă echilibrul strategic

Putin: scutul antirachetă şi legea Magnitski ameninţă echilibrul strategic

Legea Magnitski, în dezbatere în Congresul american, şi instalarea scutului american antirachetă încalcă echilibrul strategic şi nu pot să nu alarmeze Rusia, a avertizat astăzi preşedintele rus Vladimir Putin, la reuniunea ambasadorilor ruşi.

"Înlocuirea amendamentului antisovietic Jackson-Vanik (adoptat de SUA în perioada Războiului Rece, pentru a interzice relaţiile comerciale cu ţări care care nu aveau o economie de piaţă - n.r.) cu legea deja antirusă sau demersul privind crearea sistemului antirachetă nu pot să nu încalce echilibrul strategic şi să nu ne deranjeze", a afirmat Vladimir Putin.

Comisia de afaceri externe a Senatului american a aprobat, la sfârşitul lunii iunie, un proiect de lege care prevede restricţii de viză pentru funcţionarii ruşi implicaţi în moartea în închisoare a juristului Serghei Magnitski, Moscova anunţând că va lua măsuri de retorsiune, dacă actul normativ va fi adoptat.

Liderul de la Kremlin i-a avertizat pe politicienii de la Washington că declaraţiile dure ale Moscovei nu trebuie ignorate, chiar dacă în perioada campaniei electorale /care precede prezidenţialele din toamnă/ "există tentaţia de a aminti stereotipurile şi fobiile cu caracter ideologic, la care ar fi trebuit demult să se renunţe".

"Noi observăm toate aceste aspecte şi nu le dramatizăm, dar le remarcăm totuşi. Demult este timpul să se renunţe la practica soluţionării problemelor interne, de pe urma cărora au de suferit relaţiile internaţionale", a atenţionat şeful statului rus.

Decizia SUA de a amplasa un sistem de apărare antirachetă în Europa constituie punctul în care se poticnesc relaţiile dintre Moscova şi Washington. SUA refuză să semneze un acord constrângător care să garanteze că acest sistem nu va fi îndreptat împotriva forţelor de descurajare nucleară. Moscova ameninţă în schimb cu desfăşurarea de rachete Iskander în regiunea Kaliningrad, enclava rusă de la Marea Baltică.

Ofensivă diplomatică pentru armamentul rusesc

Vladimir Putin i-a mai îndemnat pe ambasadorii ţării sale acreditaţi în străinătate să nu se jeneze să promoveze tehnica militară rusească pe pieţele externe, potrivit postului Vesti, preluat de Agerpres.

"Alte state - SUA, Franţa, Israelul - au ridicat demult acest aspect la rangul de politică de stat şi o promovează cu destulă perseverenţă", i-a atenţionat Vladimir Putin pe diplomaţii ruşi, în cadrul unei reuniuni care se desfăşoară o dată la doi ani.

El le-a cerut angajaţilor Ministerului rus al Afacerilor Externe, care activează în străinătate, să folosească toate posibilităţile care se deschid în faţa Rusiei, odată cu aderarea ţării la Organizaţia Mondială a Comerţului.

În context, el a recunoscut că Rusia este depăşită de mulţi dintre partenerii săi externi după modul în care aceştia ştiu să-şi avanseze proiectele şi să îşi apere interesele, în special în domeniul afacerilor.

Vladimir Putin le-a mai cerut ambasadorilor să însuşească noile tehnologii şi, în special, "puterea intangibilă /soft power", definită prin abilitatea unui stat de a influenţa acţiunea celorlalte prin persuasiune sau atractivitate, mai degrabă decât prin acţiuni coercitive.

Ne puteți urmări și pe Google News