Putin sărbătorește. 1 Mai pe front

Putin sărbătorește. 1 Mai pe front

Rusia folosește începutul lunii mai pentru un spectacol propagandistic de forță - președintele și premierul vor merge în Crimeea de Ziua Victoriei pe 9 mai. Ucrainenii petrec, în schimb, Ziua Muncii cu teama unui atac iminent rus.

În Ucraina situația este tot mai tensionată. Președintele interimar, Olexandr Turcinov, a anunțat că armata ucraineană a fost plasată „în stare de alertă maximă de luptă”, din cauza riscului de declanşare a unei acţiuni militare rusești. A fost emis un ordin privind formarea în fiecare regiune a unui batalion de apărare teritorială și a fost pusă la punct logistica necesară pentru a deplasa unităţi dintr-o regiune în alta.

Paradă la Moscova, după 23 ani

De 1 Mai, Ziua Internațio nală a Muncii, Moscova sărbătorește oficial, pentru prima dată după 1991, printr- o paradă în toate orașele importante din țară. Astfel, peste două milioane de oameni vor participa la festivitățile ce vor fi organizate de sindicaliști în peste 1.100 de localități. În piața centrală din Capitală va avea loc o demonstrație ce va relua tradiția celebrării sovietice a zilei de 1 Mai, în apropiere de Kremlin.

Ne puteți urmări și pe Google News

Deși în mod tradițional, după Revoluția din 1917, ziua era marcată prin discursuri ale oficialilor comuniști, o paradă și spectacole în aer liber, în 1990, manifestațiile s-au transformat în acțiuni politice revoluționare. Participanții la mitingurile din Piața Roșie s-au împărțit în mai multe grupuri, fiecare cu sloganurile și cu steagurile proprii: comuniști, monarhiști, anarhiști - cu portrete ale țarului Nicolae al IIlea sau ale lui Stalin.

În 1991, 50.000 de oameni au participat la miting. Apoi, tradiția a fost suspendată timp de 23 de ani. Au avut loc doar adunări ale susținătorilor unor politicieni radicali - de pildă organizații comuniste, în 1992, afișând bannere pe care scria „Nu capitalismului!”, „Viitorul este al socialismului!”

Mai popular ca oricând

Într-un sondaj de luna trecută, Vladimir Putin a înregistrat o creștere uriașă a popularității sale, fiind susținut de 80% dintre respondenți, majoritatea ruşilor considerând că ţara lor se îndreaptă spre o direcţie bună, în pofida poziției în care se află Rusia pe scena politică mondială după invadarea Crimeii. Pe de altă parte, reprezentanţii UE, ai Rusiei şi ai Ucrainei vor participa, mâine, la o reuniune la Varşovia, pentru a discuta despre securitatea aprovizionării cu gaz rusesc a Ucrainei şi a ţărilor din UE. Întrevederea între comisarul european al Energiei, Gunther Oettinger, şi miniştrii Energiei din Rusia, Aleksandr Novak, şi Ucraina, Iuri Prodan, este considerată „un pas important în contextul crizei din Ucraina”.

Președintele Rusiei, Vladimir Putin, şi premierul Dmitri Medvedev vor asista, în 9 Mai, la parada militară de la Sevastopol, oraș-port din Crimeea care va sărbători 70 de ani de la eliberarea de sub ocupaţia Germaniei naziste. Cei doi demnitari vor merge apoi la Simferopol, capitala regiunii. Analiştii ucraineni consideră că acesta este un gest simbolic final al anexării Crimeii la Federația Rusă, anexare condamnată de Kiev şi de Occident.

Vești proaste pentru ruși: economia, în recesiune

În ciuda manifestațiilor care glorifică „izbânda” rusă din Crimeea, spre Kremlin încep să curgă vești care nu se pliază pe atmosfera de sărbătoare de la Moscova. Fondul Monetar Internațional a anunțat, ieri, că economia rusă a intrat în recesiune în urma sancțiunilor impuse de Occident după invadarea Crimeii și pe fondul tensiunilor din estul Ucrainei. Cel puțin 100 de miliarde de dolari vor ieși din Rusia anul acesta, pe fondul temerilor investitorilor străini cu privire la posibilitatea înăspririi sancțiunilor occidentale. Însăși Banca Centrală a Rusiei a anunțat recent că 64 de miliarde de dolari au fost deja retrase în primele trei luni ale anului. FMI a revizuit, de asemenea, în scădere, de la 1,3 la 0,2 %, creșterea economică a Rusiei de anul acesta.

În plus față de efectele economice, NATO își consolidează prezența militară la granițele Rusiei, suplimentând numărul avioanelor care vor asigura securitatea în spațiile aeriene ale României, Poloniei și țărilor baltice. Ieri, într-un limbaj dur, șeful diplomației americane, John Kerry, a acuzat Rusia de „banditism de stat”, declarații făcute în timpul unei reuniuni cu ușile închise și dezvăluite de publicația The Daily Beast. (Paul Ciocoiu)