Aflat în Grecia unde încearcă să aplaneze conflictul cu Turcia, ambele țări membre NATO, secretarul de stat al SUA, Anthony Blinken, le-a cerut rușilor să revină asupra deciziei de suspendare a noului Tratat de Reducere a Armamentului Strategic (START).
Înaltul oficial american a spus că Statele Unite ale Americii regretă decizia Rusiei de a suspenda tratatul START.
”Anunţul Rusiei că suspendă participarea la tratatul Noul START este profund nefericit şi iresponsabil. Vom urmări atent ce face Rusia la modul concret. Sigur că ne vom asigura că, în orice eventualitate, noi suntem poziţionaţi adecvat pentru securitatea ţării noastre şi a aliaţilor”, a declarat secretarul de american, Antony Blinken.
Șeful diplomației americane este deschis la dialog și negocieri cu partea rusă, cu o singură condiție, ca și aceștia să își dorească acest lucru.
”Noi menţinem oricând disponibilitatea pentru discuţii cu Rusia în sensul limitării armelor strategice, indiferent de orice altceva se întâmplă în lume sau în relaţiile bilaterale”, a insistat Blinken.
Putin a făcut anunțul
Președintele rus, Vladimir Putin a anunțat, marți, că a luat decizia de a suspenda acest tratat de neproliferare a armelor nucleare.
”Sunt nevoit să anunţ astăzi că Rusia suspendă participarea la Noul Tratat de Reducere a Armamentului Strategic. Elitele din Occident nu îşi ascund obiectivele. Dar nu au cum să nu înţeleagă faptul că este imposibil să învingă Rusia pe câmpul de luptă”, a spus Putin, citat de Antena3.
Vladimir Putin a susținut un discurs, cu ocazia unui an de la momentul declanșării invaziei în Ucraina, în care acuzat occidentul că susține țara invatată la ordinul lui.
Șeful NATO regretă decizia lui Putin
La rândul lui, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg i-a cerut lui Putin să revină asupra deciziei de suspendare a participării Federației Rusiei la acordul care impune un număr fix de arme nucleare, care să fie deținute de SUA sau Rusia.
”Regret decizia de astăzi a Rusiei de a-și suspenda participarea la noul Tratat START. Cu decizia de astăzi, întreaga arhitectură de control al armelor a fost dezmembrată. Mai puțin control al armelor face lumea mai periculoasă. Trebuie să ne amintim că acesta este unul dintre ultimele acorduri majore de control al armelor pe care le avem”, a insistat a spus Stoltenberg.