Unde zboară cu ața puii lui Putin. Premieră după căderea URSS

Unde zboară cu ața puii lui Putin. Premieră după căderea URSS

Un virus care decimează turmele de porci din China ar putea contribui la creșterea exporturilor rusești de carne de pui. O premieră după era sovietică

Ambiția Rusiei de a deveni un jucător global pe piața de carne de pui a căpătat o „mână” de ajutor din partea virusului care decimează șeptelul porcin din China. Pentru prima dată după epoca sovietică, Rusia trimite păsări de curte în China. Piața pentru alternative mai ieftine la carnea de porc se deschide, în timp ce analiștii spun că China ar putea pierde 30% din porcii săi din cauza pestei porcine africane, notează The Moscow Times. Măsura ar putea fi un mare pas înainte pentru industria cărnii de pasăre din Rusia, care dorește să devină un furnizor major pentru mai multe țări.

Probabil va dura mult timp pentru a concura mari actori în acest segment, cum ar fi SUA, Brazilia și Uniunea Europeană, dar vânzarea de aripi de pui de luna trecută ar putea fi un semn al concurenței crescute pentru exportatorii care doresc să-și crească vânzările în China. 

După ce și-a dublat producția de păsări de curte în ultimul deceniu, pentru a se clasifica drept al șaselea cel mai mare producător mondial, Rusia ar putea deja să îndeplinească unele dintre nevoile Chinei. De exemplu, exporturile de pui de anul trecut au fost egale cu o treime din importurile chinezești. "Ne așteptăm ca China să fie printre clienții noștri principali", a declarat Andrei Terekhin, șeful departamentului de export al grupului Cherkizovo din Rusia, care intenționează să livreze curând carne de pasăre în China. "Situația este favorabilă pentru intrarea pe piață".

Rusia încă mai importă pui mai mult decât exportă și, până la începutul acestui deceniu, nu producea suficient pui pentru a garanta vânzările în China. Dar, după șase ani de discuții – în umbra izbucnirii epidemiilor de gripă aviară în Rusia - China fost de acord, anul trecut,  să permită importuri. Miratorg Agribusiness Holding a trimis 54 de tone de aripi de pui în China în aprilie, iar Asociația Națională a Cărnii din Rusia a declarat că țara ar putea trimite câteva zeci de mii de tone în câțiva ani.

 

 

Ne puteți urmări și pe Google News