Putin, mână în mână cu teroriștii Houthi. Cu asta, Rusia și-a pus lumea în cap
- Iuliu Vlădescu
- 24 octombrie 2024, 23:43
Rusia a furnizat datele de țintire pentru teroriștii Houthi din Yemen, pentru a ataca navele occidentale în Marea Roșie cu rachete și drone, la începutul acestui an, ajutând grupul susținut de dictatura islamistă din Iran să atace o arteră majoră pentru comerțul global și să destabilizexe și mai mult regiunea.
Cum i-a ajutat regimul Putin pe teroriștii Houthi
Teroriștii Houthii, care și-au început atacurile la sfârșitul anului trecut, în timpul războiului antiterorist al Israelului în Gaza, au început să folosească datele satelitare rusești în timp ce își extindeau atacurile, a declarat o persoană familiarizată cu problema și doi oficiali europeni din domeniul apărării.
Datele au fost transmise prin intermediul membrilor Corpului Gărzii Revoluționare Islamice din Iran, care au fost asociați teroriștilor Houthii din Yemen, a spus una dintre persoane.
Ajutorul rusesc pentru terorismul grupării Houthi, care nu a fost cunoscut anterior, arată cât de departe este dispus să meargă președintele rus Vladimir Putin pentru a submina ordinea economică și politică occidentală condusă de SUA.
Rusia, în acest caz, i-a susținut pe teroriștii houthii, susținuți de Iran, doar pentru că aceștia atacau una dintre cele mai intens circulate rute maritime din lume.
Rusia încearcă să destabilizeze întreaga lume
În plus, regimul Putin a încercat să alimenteze instabilitatea, din Orientul Mijlociu până în Asia, pentru a crea probleme SUA, spun analiștii. Conflictul tot mai mare din Orientul Mijlociu, declanșat de masacrul comis de teroriștii palestinieni Hamas pe 7 octombrie 2023 asupra Israelului, a absorbit resurse și atenție într-un moment în care Washingtonul a căutat să se concentreze asupra amenințărilor din Rusia și China.
„Pentru Rusia, orice problemă, oriunde, este o veste bună, pentru că îndepărtează atenția lumii de la Ucraina, iar SUA trebuie să angajeze resurse - sisteme Patriot sau obuze de artilerie - și, cu Orientul Mijlociu în joc, este clar unde vor alege SUAsă fie prezente”, a spus Alexander Gabuev, directorul Carnegie Russia Eurasia Center, un think tank cu sediul la Berlin.
Un purtător de cuvânt al guvernului rus nu a răspuns imediat solicitărilor de comentarii, iar un purtător de cuvânt al teroriștilor Houthi a refuzat să comenteze.
Rusia și teroriștii Houthi, mână în mână
Moscova a încercat să construiască parteneriate militare mai strânse cu dictaturile, atragând Iranul și Coreea de Nord mai adânc în efortul său de război din Ucraina. Cele două dictaturi, cea comunistă și cea islamistă, au furnizat muniție, drone și rachete, iar Coreea de Nord a trimis recent 3.000 de soldați să se antreneze în Rusia.
Cele două dictaturi oferă ajutor pe câmpul de luptă Rusiei, care are lipsă de oameni și tehnică de luptă, dar servește și obiectivelor strategice ale Moscovei prin destabilizarea a două regiuni în care partenerii Kremlinului se confruntă cu SUA și aliații săi.
Atacurile au provocat perturbări majore în comerțul global, deoarece expeditorii au fost nevoiți să schimbe rutele navelor pentru o perioadă prin sud, pe la Capului Bunei Speranțe, o variantă mai lungă și mai costisitoare.
Aproape 1 din 10 barili de petrol transportați zilnic în întreaga lume tranzitează Bab al-Mandab, strâmtoarea care separă Marea Roșie de Oceanul Indian. Traficul petrolierelor pe acea rută a fost cu 77% mai mic în august 2024 comparativ cu octombrie 2023, potrivit Windward, o companie de informații maritime.
SUA se chinuie să rezolve problema
SUA au promis că vor proteja căile maritime internaționale, iar în decembrie anul trecut au lansat o coaliție navală multinațională pentru a escorta navele care călătoresc prin strâmtoare. Până în aprilie, SUA cheltuiseră aproximativ 1 miliard de dolari pe muniții pentru a elimina dronele și rachetele teroriștilor Houthi și pentru a proteja transportul maritim în Marea Roșie.
De atunci, SUA au mers mai departe și, la începutul acestei, luni au trimis bombardiere B-2 Spirit să lovească arsenalele Houthi.
SUA s-au temut că Rusia ar putea escalada și mai mult situația, furnizând teroriștilor Houthi rachete antinavă sau antiaeriene rusești, care ar putea amenința eforturile armatei americane de a proteja navele din regiune, dar până acum nu există dovezi că Rusia a făcut acest lucru.
La începutul acestei luni, traficantul de arme rus Viktor Bout, care fusese recent eliberat dintr-o închisoare din SUA în urma unui schimb de prizonieri cu Moscova, încerca să intermediaze vânzarea de arme de calibru mic automate, în valoare de aproximativ 10 milioane de dolari, către teroriștii Houthi, potrivit The Wall Street Journal, dar nu era clar dacă vânzarea a fost inițiată sau aprobată de Kremlin.
Houthi au sărit în ajutorul teroriștilor palestinieni Hamas
De când teroriștii Houthi au început să atace navele care aveau legături cu Israelul și cu aliații săi, în urmă cu aproape un an, majoritatea navelor care efectuează traversarea periculoasă în apropierea teritoriilor lor au început să-și întrerupă semnalele radio, complicând eforturile de a le urmări.
Odată ce un vas oprește comunicațiile, mișcările sale pot fi văzute doar prin intermediul imaginilor satelitare de înaltă calitate. Serviciile prin satelit disponibile comercial tind să sufere lacune în acoperire și întârzieri în transmisie.
Petrolierele care transportau mărfuri rusești, inclusiv de la Rosneft, au fost atacate de teroriștii Houthi de mai multe ori. Dar aceste transporturi sunt efectuate printr-o așa-numită „flotă fantomă”, deținută de companii pentru a se sustrage sancțiunilor contra Rusiei și este cunoscută doar de un cerc apropiat de oficiali ruși, potrivit WSJ.