Nu foarte carismatic, șters și, de obicei, în umbra Kremlinului, primarul Moscovei, Serghei Sobianin, apare într-o altă lumină, ocupând avanpostul luptei împotriva răspândirii coronavirusului în Rusia.
Într-o întâlnire cu Vladimir Putin, săptămâna aceasta, Sobianin i-a cerut liderului de la Kremlin să ia măsuri puternice, dezvăluind pentru prima dată că Rusia nu are o „imagine clară” a progresul epidemiei Covid-19, în timp ce până acum au fost înregistrate oficial 1036 de cazuri de îmbolnăvire.
După această intervenție, discursul oficial, care până atunci prezenta situația drept „sub control”, s-a schimbat.
Președintele rus s-a adresat națiunii miercuri, un eveniment rar. El a ordonat o săptămână liberă și a anulat un referendum pentru a-i permite să rămână la putere după 2024.
„Putin s-a raliat opiniei lui Sobianin”, a declarat opozantul Vladimir Rijkov la radio Ekho Moskvy.
Primar din 2010 al unei capitale tentaculare, cu 12 până la 16 milioane de locuitori, conform estimărilor, Serghei Sobianin era până acum cunoscut în principal pentru lipsa sa de carismă și pentru lucrările sale publice scumpe care au transformat Moscova.
La 61 de ani, acest afiliat al Kremlinului, originar din Siberia, a fost propulsat în martie în fruntea unei echipe responsabile cu combaterea epidemiei Covid-19 pe teritoriul vast al Rusiei.
Sobianin și-a luat misiunea foarte în serios, criticând liderii regionali pentru lipsă de fermitate și încurajând măsuri din ce în ce mai puternice pentru a stopa epidemia.
Când a anunțat, joi, că la Moscova se vor închide cafenelele, parcurile, restaurantele și majoritatea magazinelor, începând de sâmbătă, guvernul a decis a doua zi să ordone aceleași măsuri pentru toată Rusia.
Vladimir Putin le-a cerut rușilor să fie „responsabili” și să rămână „acasă”, fără a dispune condiții stricte de izolare.
Serghei Sobianin a organizat, de asemenea, construcția rapidă a unui spital în apropiere de Moscova, care în aprilie trebuie să poată trata deja pacienții infectați cu coronavirus.
„Sarcina lui Sobianin astăzi este de a fi în prim plan pentru a rezolva problema principală: coronavirusul. Ceea ce demonstrează că președintele are încredere în el”, a estimat politologul Konstantin Kalaciov.
O încredere de lungă durată. Înainte de a conduce Moscova, Serghei Sobianin a pilotat administrația prezidențială timp de cinci ani, un rol cheie.
În calitate de primar, el a transformat profund capitala prin modernizarea drumurilor publice și a transportului, construind spații verzi și blocuri turn pentru a-i primi pe rezidenții din fostele blocuri vechi sovietice.
Tot sub ochii lui Sobianin a avut loc și represiunea polițienească a manifestațiilor de vara trecută din capitala Rusiei, organizate de opoziție pentru a cere alegeri locale libere.
Rolul de „prim ministru” însărcinat cu combaterea Covid-19 îi convine perfect lui Sobianin, primarul celui mai periculos oraș din punct de vedere al contagiunii, remarcă Andrei Kolesnikov, de la centrul Carnegie.
Deși comentariile lui Sobianin cu privire la epidemie pot părea uneori îndrăznețe și cumva împotriva discursului liniștitor al Kremlinului, analiștii consideră că acesta este în realitate scenariul dorit de Vladimir Putin, care lasă altora rolul de a anunța vești proaste.
„Sobianin și Putin lucrează ca o echipă strânsă și măsurile sunt luate în comun”, a spus Kolesnikov, subliniind totuși că, așa cum se întâmplă întotdeauna, „Putin are ultimul cuvânt”.