Putin, la masă cu „Troica europeană”

Germania, Franța și Marea Britanie intenționeaza sa discute cu Rusia extinderea embargoului asupra armelor impus Iranului

„Troica europeană” intenționează să discute cu Rusia extinderea embargoului asupra armelor impus Iranului, se arată într-o declarație a miniștrilor de externe din Germania, Marea Britanie și Franța.

În declaraţie se arată, de asemenea, că aceste țări se opun posibilelor încercări ale Statelor Unite de a reveni la regimul de sancțiuni al ONU împotriva Iranului.

Germania, Marea Britanie și Franța („troica europeană”) intenționează să discute cu Rusia, China și alți actori cheie problema extinderii embargoului privind furnizarea de arme convenționale și tehnologii nucleare pentru rachete Iranului - se arată într-o declarație comună remisă presei vineri de către miniștrii de externe din cele trei țări - Heiko Maas, Dominic Raab și Jean-Yves Le Drian, în urma întâlnirii lor de la Berlin.

„Reamintim că embargoul UE asupra exportului de arme convenționale și de tehnologii nucleare va rămâne în vigoare până în 2023. Am dori să examinăm acest subiect, în strânsă coordonare cu Rusia și China, ca participanți la JCPOA (Planul Comun Cuprinzător de Acțiune, cunoscut în mod obișnuit ca acordul nuclear iranian sau acordul Iran, este un acord privind programul nuclear iranian încheiat la Viena la 14 iulie 2015, între Iran și P5 + 1, împreună cu Uniunea Europeană), precum și cu alți membri ai Consiliului de Securitate al ONU și alți jucători importanți”, se mai arată în declarație.

„Totodată, vom ţine cont de următoarele obiective, să impunem şi să menținem autoritatea și integritatea Consiliului de Securitate al ONU și eforturile de a asigura securitatea și stabilitatea regional”, au dat asigurări miniștrii celor trei țări europene. Ei au menționat că: „La fel ca și până în momentul de faţă s-au angajat să aplice în continuare Rezoluția 2231, care a lansat JCPOA”.

„În același timp, suntem de părere că ridicarea planificată a embargoului ONU privind furnizarea de arme convenționale în conformitate cu Rezoluția 2231 în luna octombrie ar putea avea consecințe grave asupra securității și stabilității regionale”, au spus cei trei miniştri de externe, Maas, Raab și Le Drian.

„Troica europeană” se opune posibilelor încercări americane de a reveni la regimul de sancțiuni al ONU împotriva Iranului. Suntem ferm convinși că orice încercare unilaterală de a provoca o revenire în mod automat la sancțiunile ONU [împotriva Iranului] va avea consecințe negative semnificative pentru Consiliul de Securitate al ONU”, au spus miniștrii.

„Nu vom susține o astfel de decizie, care va fi incompatibilă cu eforturile actuale de a păstra formatul JCPOA (acordul nuclear iranian)”, au subliniat Maas, Raab și Le Drian.

„Suntem convinși că pentru perspective pe un termen lung ar trebui să clarificăm problemele complexe existente, legate de programul nuclear al Iranului, programul său de dezvoltare a rachetelor balistice și acțiunile sale de destabilizare în regiune. Considerăm, ca și până acum, că strategia de exercitare a unei presiuni maxime nu contribuie la realizarea acestui obiectiv”, preciează miniștrii.

Aceștia au menționat că vor continua să depună eforturi care ar obliga Iranul să revină la respectarea angajamentelor sale și, în același timp, să-i permită să meargă pe calea diplomației și a dialogului.

„Rămânem consecvenţi JCPOA și chemăm în mod insistent Iranul să mențină acordul, să renunțe la toate măsurile incompatibile cu acesta și să revină de urgenţă la respectarea lui”, se subliniază în declarație.

Miniștrii și-au reafirmat disponibilitatea de a discuta problemele respective cu Iranul. Aceștia consideră că, în calitate de membri ai „troicii”, și-au respectat pe deplin angajamentele, care le revin în cadrul JCPOA, inclusiv chestiunea ridicării sancțiunilor prevăzute și și-au exprimat îngrijorarea cu privire la retragerea SUA din acord.

În același timp, miniștrii și-au exprimat îngrijorarea cu privire la faptul că Iranul, „în ciuda eforturilor continue ale AIEA, de-a lungul multor luni”, a refuzat să ofere specialiștilor agenției acces la instalațiile şi obiectivele sale nucleare.

O strategie de exercitare a unei presiuni maxime asupra Teheranului este ineficientă pentru rezolvarea dosarului nuclear iranian, au declarat miniștrii de externe ai Germaniei, Regatul Unit și Franței, într-un comunicat.

„Suntem convinși că pe termen lung trebuie să răspundem la o îngrijorare generală cu privire la programele nucleare și de tehnologii nucleare ale Iranului, precum și la activitățile sale de destabilizare în regiune.

În acest sens, suntem convinși că strategia de exercitate a unei presiuni maxime va fi ineficientă pentru atingerea acestui obiectiv", și rămânem consecvenţi pentru a trage la răspundere Iranul, dar pentru a obține, totodată, un dialog semnificativ și diplomatic, „troica europeană” intenţionează să examineze cu Federaţia Rusă prelungirea embargoului asupra armelor impus Iranului.