„Troica europeană” intenționează să discute cu Rusia extinderea embargoului asupra armelor impus Iranului, se arată într-o declarație a miniștrilor de externe din Germania, Marea Britanie și Franța.

În declaraţie se arată, de asemenea, că aceste țări se opun posibilelor încercări ale Statelor Unite de a reveni la regimul de sancțiuni al ONU împotriva Iranului.

Germania, Marea Britanie și Franța („troica europeană”) intenționează să discute cu Rusia, China și alți actori cheie problema extinderii embargoului privind furnizarea de arme convenționale și tehnologii nucleare pentru rachete Iranului – se arată într-o declarație comună remisă presei vineri de către miniștrii de externe din cele trei țări – Heiko Maas, Dominic Raab și Jean-Yves Le Drian, în urma întâlnirii lor de la Berlin.

„Reamintim că embargoul UE asupra exportului de arme convenționale și de tehnologii nucleare va rămâne în vigoare până în 2023. Am dori să examinăm acest subiect, în strânsă coordonare cu Rusia și China, ca participanți la JCPOA (Planul Comun Cuprinzător de Acțiune, cunoscut în mod obișnuit ca acordul nuclear iranian sau acordul Iran, este un acord privind programul nuclear iranian încheiat la Viena la 14 iulie 2015, între Iran și P5 + 1, împreună cu Uniunea Europeană), precum și cu alți membri ai Consiliului de Securitate al ONU și alți jucători importanți”, se mai arată în declarație.

„Totodată, vom ţine cont de următoarele obiective, să impunem şi să menținem autoritatea și integritatea Consiliului de Securitate al ONU și eforturile de a asigura securitatea și stabilitatea regional”, au dat asigurări miniștrii celor trei țări europene. Ei au menționat că: „La fel ca și până în momentul de faţă s-au angajat să aplice în continuare Rezoluția 2231, care a lansat JCPOA”.

„În același timp, suntem de părere că ridicarea planificată a embargoului ONU privind furnizarea de arme convenționale în conformitate cu Rezoluția 2231 în luna octombrie ar putea avea consecințe grave asupra securității și stabilității regionale”, au spus cei trei miniştri de externe, Maas, Raab și Le Drian.

„Troica europeană” se opune posibilelor încercări americane de a reveni la regimul de sancțiuni al ONU împotriva Iranului. Suntem ferm convinși că orice încercare unilaterală de a provoca o revenire în mod automat la sancțiunile ONU [împotriva Iranului] va avea consecințe negative semnificative pentru Consiliul de Securitate al ONU”, au spus miniștrii.

„Nu vom susține o astfel de decizie, care va fi incompatibilă cu eforturile actuale de a păstra formatul JCPOA (acordul nuclear iranian)”, au subliniat Maas, Raab și Le Drian.

CONTINUAREA ARTICOLULUI IN PAGINA URMATOARE