Putin își caută succesorul. Viitorul Rusiei, în mâinile unui grup restrâns

Schimbările constituționale anunțate de președintele rus, Vladimir Putin, la începutul acestei luni au ridicat multe întrebări, dar acestea sugerează că va trebui să găsească pe cineva care să-l înlocuiască la șefia statului atunci când mandatul său se va încheia în 2024.

Propunerea de revizuire, care se află în prezent în parlamentul fidel al Kremlinului, îl va împiedica pe Putin să rămână la putere după 2024 și va elimina lacunele legislative care i-au permis acestuia să revină în fruntea statului după o scurtă funcție de prim-ministru între 2008 - 2012.

Cu toate acestea, proiectul a fost conceput pentru a asigura continuitatea „putinismului” în Rusia, scrie Politico.

Se preconizează că Putin va ocupa funcția de președinte al Consiliului de stat - un consiliu prezidențial, a cărui scop va fi „determinarea principalelor direcții ale politicii interne, externe și socio-economice”. Acest lucru i-ar permite să rămână la putere, în timp ce scaunul prezidențial este ocupat de altcineva.

Având în vedere că o astfel de mișcare l-ar lăsa cu puține puteri oficiale, Putin ar putea alege un succesor fidel pentru a se asigura că țara va rămâne pe cursul pe care l-a trasat, sunt de părere analiștii. Măsura ar avea ca scop păstrarea moșternirii sale într-o țară în care noii lideri au respins în mod tipic ideologia predecesorilor lor: Hrușciov a demontat cultul lui Stalin, Elțin a dizolvat țara pe care Gorbaciov a încercat să o păstreze, iar putin însuși a inversat treptat pro-occidentalismul lui Elțin.

Putin va căuta pe cineva suficient de puternic pentru a ține un control strict asupra celei mai mari țări din lume, dar suficient de loial pentru a permite controlul „din umbră”.

Pe cine ar putea alege Putin

Sociologul Olga Kryshtanovskaya este de părere că președintele rus a alcătuit o listă scurtă de posibili candidați. „Selecția candidaților este definitivată... ei ocupă în prezent poziții-cheie”.

Mikhail Mishustin

Numirea de săptămâna trecută a lui Mikhail Mishustin în funcția de prim-ministru a luat Rusia prin surprindere.

MIshustin, cunoscut pentru digitalizarea sistemului fiscal, se află în conducerea echipei de hochei CSKA Moscova și a federației naționale de hochei, un sport devenit un fel de instrument pentru bogații Rusiei, fiind comparat cu golful din Statele Unite.

Provocarea pentru Mishustin este că prim-ministrul a fost istoric un magnet pentru critici, atât din partea membrilor ambițioși ai partidului de guvernământ, cât și a unei populații care și-a văzut veniturile scăzute și corupția continuând să înflorească.

Sergei Sobyanin

Guvernul numit de Putin săptămâna trecută include patru viceprim-miniștri văzuți ca oameni ai lui Mishustin în ceea ce pare a fi un vot de încredere al președintelui. Ceea ce a atras atenția analiștilor este că ceilați cinci sunt conectați la primarul din Moscova, Serghei Sobyanin, ceea ce sugerează că acesta ar putea fi un candidat pentru rolul de succesor a lui Putin.

Fostul guvernator al provinciei Tyumen a fost privind de mult timp ca unul dintre cei mai infuenți oameni din țară. Deși din punct de vedere tehnic este doar primar, el este considerat ca fiind un politician de rang național și a fost șeful administrației lui Putin din 2005 până în 2008, după care a devenit viceprim-ministru.

„Primarul Moscovei este iubit în regiuni chiar mai mult decât în Moscova”, a scris Andrei Pertsev, jurnalist pentru Moscova Carnegie Center. „Nu ar fi greu să vină cu un slogan precum Toată Rusia va fi ca Moscova, iar mulți vor crede”.

Sergei Shoigu

Singura figură politică aproape la fel de populară ca Putin este ministrul Apărării, în vârstă de 64 de ani, pe care rușii l-au poziționat ca cel mai mare lider militar al țării după generalul celui de al doilea Război Mondial, Georgy Zhukov.

Shoigu a pornit ca inginer de construcții și a devenit funcționar al Partidului Comunist și șef adjunct al comitetului național de construcții. După prăbușirea URSS, el a jucat un rol principal în păstrarea regiunilor rebele pe orbita Moscovei, în timpul conflictelor din Caucaz.

Shoigu este un apropiat a lui Putin și petrece regulat vacanța de vară cu acesta în Tuva, unde cei doi au fost văzuți la pescuit.

În mod ironic, popularitatea, influența și puterea lui Shoigu ar putea funcționa împotriva lui, deoarece nu există garanția că îi va fi loial lui Putin.

Pe măsură ce bătălia succesorială se apropie de final, Putin va fi foarte atent cum joacă.

Dacă vreun favorit devine aparent prea devreme, acesta ar putea provoca bătălia între „clanurile puterii”. Unii analiști speculează că Putin ar putea renunța la putere înainte de 2024, pentru a lua prin surprindere sfera politică.