Evenimentul Zilei > International > Putin își caută succesorul. Viitorul Rusiei, în mâinile unui grup restrâns
Putin își caută succesorul. Viitorul Rusiei, în mâinile unui grup restrâns

Putin își caută succesorul. Viitorul Rusiei, în mâinile unui grup restrâns

Schimbările constituționale anunțate de președintele rus, Vladimir Putin, la începutul acestei luni au ridicat multe întrebări, dar acestea sugerează că va trebui să găsească pe cineva care să-l înlocuiască la șefia statului atunci când mandatul său se va încheia în 2024.

Propunerea de revizuire, care se află în prezent în parlamentul fidel al Kremlinului, îl va împiedica pe Putin să rămână la putere după 2024 și va elimina lacunele legislative care i-au permis acestuia să revină în fruntea statului după o scurtă funcție de prim-ministru între 2008 – 2012.

Cu toate acestea, proiectul a fost conceput pentru a asigura continuitatea „putinismului” în Rusia, scrie Politico.

Se preconizează că Putin va ocupa funcția de președinte al Consiliului de stat – un consiliu prezidențial, a cărui scop va fi „determinarea principalelor direcții ale politicii interne, externe și socio-economice”. Acest lucru i-ar permite să rămână la putere, în timp ce scaunul prezidențial este ocupat de altcineva.

Având în vedere că o astfel de mișcare l-ar lăsa cu puține puteri oficiale, Putin ar putea alege un succesor fidel pentru a se asigura că țara va rămâne pe cursul pe care l-a trasat, sunt de părere analiștii. Măsura ar avea ca scop păstrarea moșternirii sale într-o țară în care noii lideri au respins în mod tipic ideologia predecesorilor lor: Hrușciov a demontat cultul lui Stalin, Elțin a dizolvat țara pe care Gorbaciov a încercat să o păstreze, iar putin însuși a inversat treptat pro-occidentalismul lui Elțin.

CONTINUAREA ARTICOLULUI IN PAGINA URMATOARE