Putin, ironizat după ce a folosit cuvântul „război”, interzis prin lege chiar de el. Mii de oameni au fost condamnați după ce au pronunțat acest cuvânt

Putin, ironizat după ce a folosit cuvântul „război”, interzis prin lege chiar de el. Mii de oameni au fost condamnați după ce au pronunțat acest cuvânt Sursa foto: Administratia Prezidentiala

Declarația lui Putin atras reacții din partea rușilor anti-război, care au fost urmăriți penal pentru simplul fapt că au criticat acest eufemism al Kremlinului. „Scopul nostru nu este de a alimenta acest conflict militar, ci de a pune capăt acestui război”, a declarat președintele rus, la ieșirea de la o reuniune a cabinetului.

De la decizia Rusiei de a invada Ucraina în luna februarie, conducerea politică și militară a Rusiei a evitat să folosească termenul de „război” și s-a referit la conflict ca la o „operațiune militară specială”. Dar acum, când conflictul mai are puțin și împlinește un an de când a izbucnit, președintele rus Vladimir Putin a folosit pentru prima dată cuvântul „război” pentru a se referi la invazia în Ucraina.

După cum relatează Daily Mail, citat de La Nacion, vorbind în fața reporterilor, Putin a declarat că „scopul nostru nu este să alimentăm în continuare acest conflict militar, ci, dimpotrivă, să punem capăt acestui război”.

Cuvânt interzis

Ceea ce este curios este că autoritățile ruse au interzis inițial presei să folosească cuvântul „război”, așa că acum Putin însuși este vinovat de această ilegalitate.

Ne puteți urmări și pe Google News

De fapt, unii cer ca Putin să fie urmărit penal. Este cazul politicianului și avocatului Nikita Iuferev, un opozant al lui Putin, care a amintit că „mii de oameni au fost deja condamnați pentru astfel de cuvinte”, așa că autocratul ar trebui să fie judecat.

Ivan Drobotov, un aliat apropiat al liderului opoziției încarcerat Alexei Navalnîi, a făcut și el apel la autorități în legătură cu folosirea de către Putin a cuvântului război.

Nu există nicio șansă ca procurorii sau instanțele rusești, care se află sub controlul lui Putin, să deschidă o astfel de procedură împotriva sa, dar legea sa este acum pusă sub semnul întrebării după ce el însuși a folosit în mod deschis cuvântul „război”.

Putin a negat că vrea să cucerească Ucraina

Scopul exact al lui Putin a fost subiectul dezbaterilor și al consternării încă de la începutul războiului, în special în Ucraina, unde mii de oameni au murit și orașele au fost lăsate în ruine, dar și în capitalele occidentale, care au trimis miliarde de dolari în arme și ajutor economic pentru a ajuta guvernul de la Kiev să contracareze agresiunea rusă.

Putin a afirmat alternativ că vrea să „denazifice” Ucraina, să „elibereze” regiunile rusofone din sud-estul Ucrainei și să „oprească” înaintarea țărilor NATO, în special a Statelor Unite, care încearcă să distrugă Rusia. Putin a negat că vrea să cucerească Ucraina și să răstoarne guvernul, afirmație infirmată de încercarea sa eșuată de a lua cu asalt și de a ocupa Kievul.