Putin intervine în Arabia Saudită. Oportunitate după atacurile cu drone

Putin intervine în Arabia Saudită. Oportunitate după atacurile cu drone

Putin se poziționează ca actor sistemic în Orientul Mijlociu, unde Trump ezită să-și asume riscuri

În cursul celor două săptămâni de la atacurile cu drone și rachete care au condus la închiderea a jumătate din producția de petrol din Arabia Saudită, țara care a profitat de acest șoc a fost fără indoială Rusia.

La câteva ore după atacurile asupra instalațiilor petroliere ale gigantului saudit Aramco, Moscova a anunțat că va avea discuții cu țările din Orientul Mijlociu pentru a le vinde noi sisteme de arme antidrone, adică pe o piață dominată mult timp de către Statele Unite.

Luna viitoare, președintele Vladimir Putin urmează să viziteze Arabia Saudită și Golful, o oportunitate de aprofundare a cooperării în domeniile energiei și petrolului, creșterii investițiilor și promovarea producătorilor ruși de arme antidrone, prezentate la Dubai Airshow, în luna noiembrie, scrie Moscow Times.

Ne puteți urmări și pe Google News

În mare măsură, manevrele Moscovei reflectă oportunismul: Putin ratează foarte rar o ocazie de a expune lacunele Statelor Unite sau de a-și înghimpa adversarii.

Dar acest lucru subliniază, de asemenea, încrederea crescândă în influența proprie proiectată în regiune, bazându-se pe rolul Moscovei în consolidarea regimului lui Bashar al-Assad, în Siria, reușind să trateze și cu Israel și Iran, dar vânzând și sisteme de rachete S-400 Turciei, membru NATO, în ciuda furiei Washington-ului.

În cadrul unei conferințe de presă de la Ankara din 16 septembrie, unde Putin a participat la un summit cu președinții turc și iranian, încrederea sa în sine a fost la înălțime, spunând că saudiții trebuie să cumpere arme taman de la Moscova.

"Toți liderii politici din Arabia Saudită trebuie să ia o decizie înțeleaptă, așa cum a făcut Iranul prin cumpărarea sistemului de rachete S-300, precum și așa cum a făcut președintele Erdogan atunci când a cumpărat sistemul S-400”, a spus Putin.

Pentru observatori, demersurile liderului de la Kremlin sunt clare.

„Rusia se poziționează ca un jucător sistemic în Orientul Mijlociu, ceea ce înseamnă că nici o problemă, mare sau mică, nu va fi neglijată de Kremlin", a declarat Mathieu Boulegue, cercetător la programul "Rusia și Eurasia" de la Royal Institute of International Affairs din Londra.

„Vor să fie peste tot și să se implice total pentru a deveni un jucător indispensabil", a spus el, descriind ambiția finală a lui Putin de a deveni un „autor al regulilor” pentru regiunea Orientului Mijlociu.

Acest proces se întâmplă deja de când Putin a trimis trupe în Siria, în 2015, dar s-a intensificat odată cu retragerea Statelor Unite din Siria, mai întâi după ce Barack Obama a respins o implicare militară mai profundă în Siria, în ciuda dovezilor privind utilizarea substanțelor chimice de către Assad împotriva civililor, în lupta „antitero” cu ISIS (deși armata siriană și ISIS s-au evitat suspect de mult) , și apoi după ce Donald Trump a evitat acțiunile militare în regiune.

Cel mai recent exemplu sunt recentele atacuri împotriva Arabiei Saudite , pe care Trump le-a atribuit Iranului, dar ezitând să dea un răspuns militar la agresiunea celui mai puternic aliat al său din Golf.

Acest lucru lasă deschisă întrebarea dacă Statele Unite sunt dispuse să-și folosească puterea militară pentru a apăra importantul aliat numit Arabia Saudită, o lacună de care ar profita Rusia.

Rusia va profita de oportunitățile oferite de campania sa din Siria, apreciază observatorii. Rușii vor demonstra că sunt pregătiți să-și asume riscuri pe care țările occidentale nu le vor, un aspect reconfortant pentru regatul saudit, la ora actuală.

Putin încearcă să înlocuiască SUA ca garant al securității generale în Golf, rol jucat de americani încă din anii '50. Iar Putin câștigă adesea pur și simplu pentru că Statele Unite sunt prea reticente să-și asume riscuri pentru a-l contesta.