Putin îl depășește pe Stalin. A fost „reales” cu 87.8%

Putin îl depășește pe Stalin. A fost „reales” cu 87.8%

Actualul președinte Vladimir Putin este pe cale să-l depășească, la lungimea „domniei”, pe sângerosul dictator comunist Iosif Visarionovici Stalin.

Putin, reales cu aproape 90% și fără contracandidați din opoziție

Autocratul Vladimir Putin a câștigat alegerile prezidențiale din Rusia cu 87,97% din voturi, potrivit primelor rezultate oficiale afișate duminică după închiderea urnelor.

Rezultatele unui sondaj de exit-pol arătau, mai devreme, că Putin a câștigat 87,8% din voturi.

Peste 8 milioane de oameni au votat online la alegeri, a declarat duminică un oficial al comisiei electorale.

Ne puteți urmări și pe Google News

Votarea a avut loc trei zile, vineri, sâmbătă și duminică.

Mandate fără număr

Vladimir Putin a avut, inițial, două mandate de președinte al Federației Ruse, între 2000 și 2008. După expirarea celor două mandate constituționale, Putin a devenit premier, în timp ce fostul său șef de cabinet, ulterior prim-vice-prim-ministru, Dmitri Medvedev, a devenit președinte.

Între timp, constituția rusă a fost modificată, în mandatul prezidențial al lui Medvedev, pentru ca Vladimir Putin să poată reveni oficial la putere. Astfel că, după modificarea legii fundamentale, mandatul prezidențial în Federația Rusă s-a extins la șase ani, dar tot cu limitarea la două mandate.

Vladimir Putin

Vladimir Putin. Sursa foto: Dreamstime

Putin a redevenit președinte în 2012, pentru un mandat de șase ani, apoi, în 2018, a fost reales pentru un nou mandat, care expiră anul acesta. Lui Medvedev i-a fost oferită, în 2012, funcția de prim-ministru, pe care a deținut-o până în 2020.

În același an, constituția rusă a fost din nou modificată, pentru ca fostul KGB-ist să poată avea câte mandate își dorește, fără nicio limitare a numărului de mandate. Așa că, dacă starea de sănătate îi va permite, autocratul de la Kremlin ar putea aduna, la primii 8+12 ani de mandat, alți 12, ajungând la un total de 32 de ani.

Putin nu-i seamănă lui Stalin doar la longevitatea în funcție

Spre comparație, cel mai longeviv lider de la Moscova, dictatorul comunist Iosif Visarionovici Stalin, a condus URSS de la moartea lui Vladimir Ilici Lenin, în 1924, până la moartea sa, în 1953, adică 29 de ani.

Mascarada electorală pentru realegerea autocratului a fost deranjată doar de campania „Amiază contra lui Putin”, declanșată de fostul deputat al Adunării Legislative din Sankt Petersburg, Maxim Reznik. Protestul a fost susținut de forțele de opoziție, inclusiv de FBK (Asociația lui Navalnîi).

Acțiunea a presupus ca oponenții lui Putin să meargă la secțiile de votare la prânz, pe 17 martie, pentru a crea cozi la secțiile de votare. Dar, în ciuda acestui protest, rezultatele nu sunt o surpriză pentru nimeni, având în vedere că toți contracandidații reali au fost eliminați din cursa prezidențială