Putin îi asigură pe liderii mondiali pro-ruși că nu pierde controlul

Putin îi asigură pe liderii mondiali pro-ruși că nu pierde controlul Sursa foto: Kremlin

Vladimir Putin a căutat să proiecteze o imagine de forță în timpul unei adunări virtuale cu liderii din Eurasia prietenoși cu Moscova. Marți a fost prima apariție a liderului rus pe scena mondială de când s-a confruntat cu o insurecție armată la sfârșitul lunii trecute.

Discursul lui Vladimir Putin adresat liderilor prezenți la Organizația de Cooperare de la Shanghai (SCO) găzduită de premierul indian Narendra Modi, a venit la câteva zile după ce liderul de la Kremlin s-a confruntat cu rebeliunea lansată de gruparea mercenară Wagner. Putin și-a folosit momentul pentru a vorbi la summitul de o zi pentru a da răspunsul la întrebările legate de stabilitatea regimului de la Moscova.

„Solidaritatea și înalta responsabilitate pentru soarta patriei au fost demonstrate în mod clar de cercurile politice ruse și de întreaga societate, ieșind ca un front unit împotriva tentativei de rebeliune armată”, a spus el printr-o legătură video. „Aș dori să profit de această ocazie pentru a le mulțumi colegilor mei din țările (SCO) care și-au exprimat sprijinul pentru acțiunile conducerii ruse”, a spus Vladimir Putin liderilor prezenți, printre care se numără pe Xi Jinping din China, Alexander Lukașenko din Belarus și Raisi Ebrahim din Iran.

Referitor la impactul războiului său asupra Ucrainei, Putin a mai spus că Rusia rezistă „sancțiunilor și provocărilor” și „se dezvoltă constant”. Mulți dintre liderii participanților virtuali, națiuni prietenoase cu Rusia, care împărtășesc granițe, scopuri diplomatice sau legături economice puternice cu Moscova, ar putea fi afectați semnificativ de schimbările în soarta lui Putin.

Ne puteți urmări și pe Google News

Organizația de Cooperare de la Shanghai, prilej pentru Putin și Xi de ataca SUA

Fondată în 2001 și condusă de China și Rusia, SCO include, de asemenea, India, Pakistan, Kazahstan, Kârgâzstan, Tadjikistan și Uzbekistan și reprezintă o mare parte din Eurasia și, odată cu includerea celor două țări cele mai populate ale lumii, aproximativ 40% din populația globală.

Summitul de marți a oferit, de asemenea, o oportunitate pentru grupul de a-și extinde influența – cu Iranul aprobat ca membru cu drepturi depline – a doua extindere din istoria de peste două decenii a organizației. Aliatul convins al Moscovei, Belarus, a făcut, de asemenea, un pas către obținerea statutului de membru cu drepturi depline, așteptat anul viitor. Atât Moscova, cât și Beijingul văd grupul ca o alternativă la blocurile conduse de Occident și un vehicul cheie pentru încercarea lor de a respinge ceea ce vede ca fiind o ordine mondială condusă de SUA.

Pakistanul și India sunt cele mai recente țări care s-au alăturat, câștigând calitatea de membru cu drepturi depline în 2017. Paisprezece țări dețin statutul de partener de dialog, în timp ce alte trei sunt observatoare, potrivit CNN.

O familie extinsă - viziunea premierului Indiei

Modi, în declarațiile de deschidere, a lăudat SCO ca fiind o „platformă importantă pentru pace, prosperitate și dezvoltare în întreaga regiune Eurasia”. „Nu vedem SCO ca pe un cartier, ci o familie extinsă. Securitatea, dezvoltarea economică, conectivitatea, unitatea, respectul pentru suveranitate și integritatea teritorială și protecția mediului sunt pilonii viziunii noastre pentru SCO”, a spus el.

India a anunțat luna trecută că summitul liderilor săi va avea loc virtual, fără a preciza de ce. Un summit online poate reduce timpul petrecut împreună – și poate reduce optica solidarității dintre participanți. Modi găzduiește întâlnirea la câteva zile după ce a fost întâmpinat într-o vizită de stat în SUA de către președintele Joe Biden, care este dornic să cultive New Delhi ca partener în competiția sa crescândă cu China.

În discursul său la summit, liderul chinez Xi Jinping a cerut liderilor prezenți să-și consolideze coordonarea și să reziste influenței forțelor externe din regiune – folosind limbajul folosit de obicei de Beijing pentru a denunța ceea ce pretinde că sunt scopurile politicii externe americane. „Trebuie să fim foarte vigilenți împotriva forțelor externe care incită la un „nou război rece” în regiune și creează confruntări între tabere și (și) ne opunem cu hotărâre amestecului oricărei țări în afacerile interne și instigării la „revoluții colorate””, a spus Xi.