Putin, felicitat de Kim Jong Un. Dictatorul nord coreean, satisfăcut de „distrugerea provocărilor şi ameninţărilor SUA”

Sursa foto: EPA/KCNA

Dictatorul nord-coreean Kim Jong Un l-a felicitat pe Vladimir Putin cu prilejul împlinirii vârstei de 70 de ani. Este unul dintre puținii lideri de state care susțin Rusia prin declarații publice. În mesajul pe care l-a transmis, dictatorul nord-coreean i-a transmis felicitări lui Putin pentru „distrugerea provocărilor şi ameninţărilor Statelor Unite”. Este încă o dovadă a întăririi legăturilor dintre cele două state autoritariste, susțin analiștii de politică externă.

Dictatorul Kim Jong Un i-a trimis o felicitare lui Vladimir Putin, exprimându-și aprecierea pentru „distrugerea provocărilor şi ameninţărilor Statelor Unite”. Coreea de Nord se numără printre puținele state care mai stau alături de Rusia, pe măsură ce războiul din Ucraina se prelungește. În vreme ce liderii lumii se depărtează de Vladimir Putin, Kim Jong Un, el însuși izolat pe scena politică, încearcă să-și aprofundeze legăturile cu Kremlinul.

Kim Jong Un încearcă să strângă relațiile cu Rusia, iar pentru aceasta nu contenește în a-și arăta susținerea pentru politica lui Vladimir Putin. La preluarea puterii, Kim Jong Un a avut o relaţie relativ rece cu Rusia și cu China, care s-au alăturat Statelor Unite şi au impus sancţiuni stricte Coreei de Nord din cauza testelor sale nucleare.

Ulterior, dictatorul de la Phenian a căutat să se apropie de cele două state și să-și echilibreze relațiile diplomatice cu acestea. Iar după ultimul test nuclear al Coreei de Nord din 2017, Kim Jong Un a luat măsuri pentru a repara legăturile. În anul 2019, Kim şi Putin s-au întâlnit pentru prima dată la un summit în oraşul rus Vladivostok.

De atunci, Rusia s-a opus, alături de China, noilor sancţiuni impuse Coreei de Nord și şi-a folosit dreptul de veto în Consiliul de Securitate al ONU (UNSC).

Sursă: Photonsk | Dreamstime.com

Coreea de Nord se poziționează alături de Rusia

Iar drept mulțumire pentru susținerea acordată, Coreea de Nord şi-a oferit sprijinul public Moscovei după invazia lansată în Ucraina. A fost una dintre singurele ţări care a recunoscut independenţa regiunilor separatiste ucrainene. Iar în această săptămână dictatorul nord-coreean şi-a exprimat acordul pentru anexarea proclamată de către Rusia a unor teritorii ucrainene.

„«Operaţiunea militară specială» a Moscovei în Ucraina a introdus o nouă realitate geopolitică în care Kremlinul şi (Coreea de Nord) ar putea deveni din ce în ce mai apropiate, poate chiar până la reînvierea relaţiei de cvasi-alianţă care a existat în timpul Războiului Rece”, a arătat Artyom Lukin, profesor la Universitatea Federală din Orientul Îndepărtat din Vladivostok.

El a arătat că, în relația cu Rusia, Phenianul a început să folosească o nouă expresie „colaborare tactică şi strategică”.

În acest context, Statele Unite au anunțat că Rusia a abordat Coreea de Nord pentru a cumpăra cartuşe de muniţie şi arme de care are nevoie a-şi reface stocul epuizat de război. La momentul respectiv atât Rusia, cât şi Coreea de Nord au negat aceste acuzații.

Rusia este un partener economic al Coreei de Nord

Rusia este un potenţial partener economic pentru Coreea de Nord, putând să furnizeze petrol, în ciuda sancțiunilro ONU. Moscova a negat încălcarea sancţiunilor, dar tancurile petroliere ruseşti au fost acuzate că au contribuit la evitarea limitelor de export de petrol în Coreea de Nord.

„Există motive să credem că cel puţin unele dintre restricţiile de la frontieră din partea nord-coreeană vor începe să fie ridicate în curând”, a spus Lukin.

El a spus că tranzacțiile comerciale cu trenuri ar putea fi reluate în curând. De altfel, oficialii ruşi au discutat deschis despre „cooperarea pentru aranjamente politice” cu scopul de a angaja între 20.000 şi 50.000 de lucrători nord-coreeni. Aceasta, în pofida rezoluţiilor Consiliului de Securitate al ONU care interzic astfel de aranjamente.

Oficialii şi liderii ruşi din regiunile separatiste din Ucraina au discutat, de asemenea, despre posibilitatea ca muncitorii nord-coreeni să ajute la reconstruirea acelor zone devastate de război, după cum relatează Reuters.