Statele Unite ale Americii au avertizat statele membre ale Uniunii Europene că Rusia plănuiește să invadeze Ucraina, pe fondul escaladării tensiunilor dintre oficialii de la Bruxelles și președintele Vladimir Putin. Potrivit unor surse Bloomberg, Washingtonul s-a arătat extrem de îngrijorat de consolidarea militară de la granița cu Ucraina.
Deși SUA nu au făcut publice informațiile, există îngrijorări legate de masa mare de trupe de la graniță, de amenințări privind aprovizionarea cu energie și legate de conflictul cu migranți dintre Polonia și Belarus. Vicepreședintele Kamala Harris și Emmanuel Macron au purtat o discuție, miercuri, pe această temă.
SUA sunt îngrijorate: Rusia va continua ce a început în 2014
Doi oficiali ai administrației americane au informat Bloomberg că Rusia a ajutat la orchestrarea crizei migranților dintre Polonia și Belarus. Secretarul de stat al SUA, Anthony Blinken, și-a exprimat îngrijorarea cu privire la faptul că Rusia ar putea încerca să reproducă anexarea din 2014.
El a recunoscut că SUA este îngrijorată de rapoartele privind creșterea activității militare rusești. „Temerea noastră este că Rusia ar putea face o greșeală gravă, anume să încerce să refacă ceea ce a întreprins în 2014, când a adunat forțe de-a lungul graniței, a trecut pe teritoriul suveran al Ucrainei și a făcut acest lucru susținând în mod mincinos că a fost provocată. Toate acestea sunt motivele pentru care analizăm ce se întâmplă în prezent cu mare atenție”, a declarat Anthony Blinken.
100.000 de soldați ruși la granița Ucrainei
Ucraina și Rusia sunt în conflict încă din anul 2014, când cea din urmă a anexat Crimeea. Deși Occidentul nu a recunoscut pretențiile Rusiei asupra Crimeei, Kremlinul a menținut o prezență puternică în regiune și în zona Donbas. Președintele Ucrainei, Volodymyr Zelenskiy, a afirmat că 100.000 de soldați ruși se află în prezent la graniță.
El a declarat: „Sper că acum întreaga lume vede clar cine vrea cu adevărat pacea și cine concentrează aproape 100.000 de soldați la granița noastră. Presiunea psihologică din partea Rusiei nu are niciun impact asupra noastră, serviciile noastre de informații dețin toate datele, armata noastră este pregătită să opună rezistență oricând și oriunde”.
În timpul unei întâlniri cu secretarul Anthony Blinken, ministrul ucrainean de externe, Dmytro Kuleba, a declarat: „Statele Unite sprijină Ucraina în contracararea agresiunii rusești și în apărarea suveranității și integrității noastre teritoriale. Cel mai eficient mod de a descuraja o Rusie agresivă este să lăsăm Kremlinul să vadă că Ucraina este puternică și că are aliați puternici care nu o vor lăsa de una singură cu agresorul”.
Angela Merkel i-a cerut lui Putin să stopeze criza migranților
Între timp, Rusia a respins orice afirmație conform căreia ar fi contribuit la alimentarea crizei migranților. Vladimir Putin rămâne un aliat apropiat al președintelui belarus Alexander Lukașenko. Pe măsură ce situația se agravează între Belarus și Polonia, președintele a afirmat că va întrerupe livrările de gaz de la o conductă rusească care trece prin acest stat.
Potrivit unui purtător de cuvânt al guvernului german, Angela Merkel i-a cerut lui Putin să ia măsuri pentru a stopa criza migranților. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a afirmat că actuala criză a migranților se datorează eșecurilor UE.
„Este evident că o catastrofă umanitară se profilează pe fondul reticenței europenilor de a-și respecta angajamentul față de valorile lor europene. Rusia nu are nimic de-a face cu ceea ce se întâmplă la granița dintre Belarus și Polonia”, a spus purtătorul de cuvânt al Kremlinului.