Putin e disperat! A început "Războiul Apei". De la pietre aruncate s-a ajuns la ciocniri armate cu morți și răniți

Putin e disperat! A început "Războiul Apei". De la pietre aruncate s-a ajuns la ciocniri armate cu morți și răniți Sursa: Arhiva EVZ

Trei polițiști de frontieră din Kârgâzstan au fost uciși și 22 răniți în conflictul de la granița cu Tadjikistanul, anunță autoritățile de la Bishkek. Atât Kârgâzstan, cât și Tadjikistanul vecin sunt țări în care Rusia are mari interese,

Conflictul a pornit de la o instalație de distribuție a apei revendicată atât de Tadjikistan , cât și de Kârgâzstan. Civilii au fost cei care au început ostilitățile aruncând cu pietre. Foarte rapid, s-a ajuns la confruntări armate între polițiștii de frontieră și forțe guvernamentale, scrie Vedomosti.

Dispute fără sfărșit

Potrivit lui Stas Pritchin, expert la Institutul de economie mondială și relații internaționale al Academiei de Științe din Rusia, nu există motive externe pentru un conflict violent între cele două țări din Asia Centrală în acest moment. Tadjikistanul și Kârgâzstanul au avut de-a lunfgul timpului nenumărate dispute de frontieră pentru că ambele au enclave pe teritoriul statului vecin.

Generalii în rezervă îl somează pe Macron să oprească „dezintegrarea” Franței. Pericol de război civil

Cu toate acestea, chiar și atunci când autoritățile arată o anumită voință pentru rezolvarea conflictelor , comunitățile locale și grupurile criminale nu sunt dispuse să facă același lucru, a adăugat expertul.

Ne puteți urmări și pe Google News

La rândul său, expertul în Asia Centrală, Alexander Knyazev, a declarat pentru Nezavisimaya Gazeta că problema frontierei a fost mult timp neglijată, în special în ceea de Kârgâzstan, deoarece schimbările frecvente de guvern au forțat țara să ia. de fiecare dată, totul de la zero

Indemnizații nesimțite la UE. Membrii unui „comitet zombie” cer 200 de euro pentru fiecare videoconferință

"În ansamblu, nici Kârgâzstanul, nici Tadjikistanul nu sunt gata să abordeze problemele de frontieră. Regiunile de frontieră din ambele țări au mari probleme sociale și economice. Valea Fergana nu are resurse agricole - pământ și mai ales apă. Acesta este motivul pentru care pământul și apa au devenit cauza principală a tuturor conflictelor ", a remarcat expertul.

"De la prăbușirea Uniunii Sovietice, sentimentul naționalist agresiv a crescut în rândul localnicilor, atât în ​​Kârgâzstan, cât și în Tadjikistan. Tânăra generație a fost crescută într-o atmosferă ostilă la adresa vecinilor. De aceea, chiar dacă părțile încearcă să folosească metode civilizate pentru a rezolva problema, acestea nu vaor funcționa în viitorul previzibil. E o muncă lungă și minuțioasă ", a subliniat Knyazev, citat de Agenția Tass.

Tentativă de asasinat asupra președintelui. Europa se zguduie! „Aveam trei obiective de atins”