Putin, contrazis de propriul guvern: Nu vom scăpa de sărăcie!

Putin, contrazis de propriul guvern: Nu vom scăpa de sărăcie!

Guvernul Federației Ruse nu crede că ambițioasele promisiuni ale lui Putin vizând ameliorarea nivelului de trai sunt realizabile.

Responsabili guvernamentali au analizat programul de cheltuieli de 400 de miliarde de dolari, denumit „proiecte naționale” și au constatat că majoritatea obiectivelor vor fi imposibil de atins până la sfârșitul mandatului lui Vladimir Putin, în 2024. Persoanele în cauză, patru la număr, au cerut să nu le fie dezvăluită identitatea pentru că aceste informații, care fac parte dintr-un examen intern al progresului principalelor promisiuni de campanie ale lui Putin, nu au fost făcute publice. Însă, arată Moscow Times, Putin și premierul Dmitri Medvedev au fost informați de rezultatele acestei anchete.

Aceste concluzii le confirmă pe cele deja trase de numeroși analiști independenți potrivit cărora tentativa Kremlinului de a relansa creșterea economică a țării, peste media globală, este sortită eșecului.

Sancțiunile occidentale și lipsa reformelor

Ne puteți urmări și pe Google News

Majoritatea economiștilor sunt de acord să afirme că cel mai eficace mijloc de a remedia stagnarea economică a Rusiei constă în ridicarea sancțiunilor economice impuse de Statele Unite și introducerea unor reforme juridice și birocratice față de care Putin nu și-a arătat, până acum, interesul de a le pune în practică. „Responsabili guvernamentali au înțeles, probabil, încă de la început că aceste obiective sunt imposibil de atins dar, în egală măsură, ei știau că nimeni nu le va anula, deci le-au acceptat”, a declarat Leonid Davydov, consultant politic la Fundația pentru dezvoltare a societății civile din Moscova.

Cei patru responsabili guvernamentali au afirmat că propuneri cheie, cum ar fi oprirea scăderii veniturilor populației, de la anexarea Crimeei, și reducerea la jumătate a sărăciei, nu au cum să fie atinse, nici în cele mai optimiste scenarii.

Speranța de viață, la ordinul președintelui

În egală măsură, auditul a dezvăluit un alt obiectiv fără precedent în istoria recentă a Rusiei sau a fostei Uniuni Sovietice: creșterea speranței de viață la 78 de ani de la mai puțin de 73. O ameliorare atât de rapidă nu a fost niciodată realizată la scară globală iar în Rusia este necesară o ameliorare radicală a stării de sănătate a bărbaților populației active. Nemaivorbind de creșterea vârstei de pensionare, măsură pentru care Putin și guvernul au fost huiduiți de o întreagă Rusie.

Anul trecut, după ce a fost reales în fruntea Rusiei, Vladimir Putin a promis realizarea unui „avans decisiv” în cadrul proiectelor naționale, în condițiile în care popularitatea sa se afla în scădere după cinci ani de degradare a nivelului de trai al rușilor de rând. „Viabilitatea viitoare a țării noastre, energia și dezvoltarea acesteia depind de atingerea acestor obiective”, a declarat Putin într-un discurs pronunțat luna trecută.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat, săptămâna trecută, că au fost înregistrate progrese pentru atingrea obiectivelor promise de Putin și că „efectele ar trebui să înceapă să fie simțite în acest an”.

Obiectivul creșterii promise de Putin ar putea fi atins dacă toate obiectivele mai mici ar fi îndeplinite, dar majoritatea acestor obiective mai mici ar putea fi atinse doar dacă economia țării ar crește cu o viteză superioară de 3%. La ora actuală, creșterea este de aproximativ 2% și are un potențial scăzut de a urca peste acest procent, estimează experții. Pe de altă parte, multe din obiectivele promise de Putin provin din programe existente deja în bugetul federal, potrivit ministerului rus de Finanțe. Ele au fost doar „recondiționate” pentru a face inițiativele liderului de la Kremlin mai impresionante. În realitate, doar 122 de miliarde de dolari vor fi cheltuite pentru ambițiile lui Putin, până în 2024.

 

Potențialul e colosal, dar retardul ne omoară

 Înaintea alegerilor prezidențiale din 2018, Putin a promis că va ameliora nivelui de viață al rușilor și va reduce la jumătate nivelul de sărăcie „inacceptabilă” a populației, în cursul celor șase ani de mandat.

Putin a subliniat că, la ora actuală, 20 de milioane de ruși se confruntă cu sărăcia. „Întârzierea, acesta este dușmanul nostru”, a lansat Putin, punând accent pe importanța avansului tehnologic pentru ca Rusia, care are un „potențial colosal” în materie, să nu rămână pe marginea „revoluției tehnologice”. Dar optimismul lui Putin, aflat de 18 ani la butoanele țării, și promisiunile sale în scopul unui al patrulea mandat sunt contrazise de o cădere a nivelului de trai și o sărăcie în creștere, consecințe a creșterii prețurilor între 2014 și 2016 din cauza scăderii prețului petrolului și a sancțiunilor occidentale legate de criza din Ucraina.