Evenimentul Zilei > International > Putin cenzurează alegerile parlamentare. Pe YouTube nu mai există un videoclip-cheie
Putin cenzurează alegerile parlamentare. Pe YouTube nu mai există un videoclip-cheie

Putin cenzurează alegerile parlamentare. Pe YouTube nu mai există un videoclip-cheie

Odată cu blocarea accesului la un videoclip postat pe YouTube de echipa de susţinători ai opozantului Alexei Navalnîi, președintele Rusiei, Vladimir Putin, a dat o lovitură importantă celor mai importanți contracandidaţi ai partidului Rusia Unită (aflat la guvernare) la alegerile parlamentare.

Jurnaliștii de la themoscowtimes.com au anunțat că asta s-a întâmplat la cererea autorităţilor guvernamentale. Respectivul clip postat pe canalul YouTube Rusia prezenta lista candidaţilor antiKremlin cu cele mai mari şanse să-i învingă pe contracandidaţii partidului Rusia Unită la aceste alegeri parlamentare.

Sursa citată a completat că Serviciul rus pentru Supravegherea Telecomunicaţiilor, pentru Tehnologie Informaţională şi Mass-Media (Roskomnadzor) a cerut blocarea videoclipului postat pe YouTube.

În acea produceție erau prezentaţi 225 de candidaţi antiKremlin aleşi de către aplicaţia „Smart Voting” („Votare Inteligentă”) iniţiată de suporterii lui Navalnîi, care este arestat în Rusia. După 24 de ore, videoclipul avea 900.000 de vizualizări.

Acum, el nu mai poate fi accesat. Pe YouTube apare următorul mesaj: „Acest conţinut nu este valabil în această ţară ca urmare a unei plângeri din partea guvernului.” La această situație s-a ajuns după ce autorităţile ruse au blocat Google Docs.

Amenințări pentru angajații Google și Apple

Consecințele? Reprezentanții Google şi cei de la Apple au șters aplicația lui Navalnîi din magazinele virtuale Google Play și App Store. Trebuie spus că această decizie a fost luată după ce reprezentanții acestor companii au fost amenințați cu închisoarea.

„Smart Voting” este o aplicaţie prin care alegătorilor li se prezintă candidații cel mai bine plasați în sondaje. Printre ei se află inclusiv comuniștii sau naționaliștii de la Partidul Liberal Democratic, care-i pot învinge pe contracandidații susținuți de Vladimir Putin.

Vladimir Putin, în timpul votului de la alegerile prezedințiale din 2018

Susţinătorii lui Navalnîi speră astfel să împiedice accesul în Duma de Stat a membrilor partidului Rusia Unită. În același timp, opoziția acuză fraude masive la acest scrutin, la care au fost prezentate și dovezi în acest sens.

Dovezi ale fraudelor electorale

Spre exemplu, într-o regiune din sudul țării un bărbat apare în imagini când introduce mai multe buletine de vot într-o urnă. Desigur, asta nu s-ar fi întâmplat fără complicitatea unei membre a comisiei electorale, care se așezase în fața lui pentru a masca ilegalitatea.

Alegerile parlamentare pentru Duma de Stat (camera inferioară a Parlamentului Rusiei) se desfăşoară în 3 zile, de vineri până duminică, 19 septembrie. În acest context, amintim că sâmbătă seara, la închiderea urnelor, prezenţa la vot a fost de 31,5%.

Datele aparțin Comisiei Electorale Centrale din Rusia. Sursa citată a dezvăluit că dintre cei care au decis să voteze online, „prezenţa la vot” a fost de 70%. În prima zi de vot, observatorii independenţi de la organizaţia Golos au înregistrat 2.000 de încălcări procedurale.

Cele mai multe dintre acestea au fost  despe fotografii şi înregistrări video, un semn clar că votul a fost cumpărat.

Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Accesează: