Putin cel viteaz

Putin cel viteaz

Informaţia potrivit căreia preşedintele rus Vladimir Putin ar urma să fie astăzi, în timpul vizitei sale la Teheran, ţinta unui atentat l-a lăsat impasibil pe liderul de la Kremlin.

În ciuda faptului că zvonul a fost preluat de presa interna- ţională, care a oferit spaţii largi subiectului, Putin a anunţat ieri că va merge negreşit în capitala iraniană, relatează BBC. „Bineînţeles că voi merge“, a declarat Putin, relaxat, în timpul unei conferinţe de presă organizate după întâlnirea cu cancelarul german Angela Merkel. Afirmaţia a venit la scurt timp după ce purtătorul său de cuvânt, Dmitri Peskov, declarase că nu poate confirma vizita lui Putin la Teheran.

Duminică, agenţia Interfax a citat o sursă din serviciile speciale ruse conform căreia „au fost create mai multe grupuri de atacatori sinucigaşi“ pentru a pune la cale un atentat împotriva preşedintelui rus. Serviciile speciale s-ar fi bazat pe mai multe surse din străinătate, care însă nu au fost făcute publice.

„Intrigi occidentale“

Ministrul iranian al afacerilor externe, Mohammed Ali Hosseini, a catalogat aceste informaţii ca fiind „total lipsite de fundament“. Acesta a adăugat că zvonurile fac parte dintr-un „război psihologic dus de inamici pentru a tulbura relaţiile dintre Rusia şi Iran“. Relaţiile dintre cele două state sunt bune, Rusia fiind implicată în construirea controversatei centrale nucleare de la Bushehr, în sudul Iranului.

De altfel, dosarul nuclear iranian este unul dintre cele mai importante aspecte care se vor afla pe agenda discuţiilor dintre Vladimir Putin, primul lider rus care vizitează Iranul de la Stalin încoace, şi omologul său iranian Mahmoud Ahmadinejad.

Teheranul a găsit până acum un aliat puternic în Rusia, Moscova împotrivindu- se solicitării SUA de a înăspri sancţiunile împotriva republicii islamice. În timp ce Casa Albă susţine că Iranul încearcă să fabrice bomba atomică, Kremlinul argumentează că nu există dovezi suficiente pentru această teorie. Putin a declarat că este în favoarea găsirii unei soluţii diplomatice pentru rezolvarea crizei nucleare iraniene. E a invocat ieri exemplul Coreei de Nord, care pare să fie gata să renunţe la ambiţiile sale nucleare în urma negocierilor diplomatice. „Remarcăm evoluţii pozitive în peninsula coreeană. Am dat dovadă de răbdare şi am căutat o soluţie pas cu pas. Se pare că suntem pe cale să o găsim. Estimăm că putem face acelaşi lucru şi în ceea ce priveşte programul nuclear iranian“, a declarat Putin, făcând referire la faptul că Phenianul s-a angajat ca până la 31 decembrie să închidă principalul său reactor nuclear - cel de la Yongbyon.

Ne puteți urmări și pe Google News