Putin aruncă totul în joc. Decizia care înclină balanța războiului din Ucraina

Vladimir Putin. Sursa: x.com

Președintele Rusiei, Vladimir Putin, continuă să pompeze bani în războiul din Ucraina. Kremlinul repetă în fiecare zi că asaltul său asupra Ucrainei, lansat în februarie 2022, va fi încununat de succes.

Deputaţii ruşi l-au aprobat astăzi bugetul pentru perioada 2025-2027. Aproximativ 40% din acesta va fi alocat pentru cheltuielile militare, la care se adaugă o serie de investiţii clasificate.

În ciuda costurilor uriașe ale războiului din Ucraina, Vladimir Putin doreşte să consolideze capacităţile de apărare ale Rusiei şi să integreze regiunile ucrainene ocupat, transmite moscowtimes.

O singură persoană a votat împotrivă

În Duma de Stat, camera inferioară a parlamentului, 314 deputaţi au votat în favoarea bugetului pe trei ani, 78 s-au abţinut şi o persoană a votat împotrivă, potrivit rezultatelor oficiale.

Textul, care este programat pentru votul în a doua lectură la 14 noiembrie, trebuie apoi aprobat de Consiliul Federaţiei (camera superioară) înainte de a fi promulgat de preşedintele Vladimir Putin.

Prioritățile liderului rus sunt clare: „Consolidarea capacităţii de apărare a ţării” şi „integrarea regiunilor ocupate” ale Ucrainei.

Pentru a realiza acest deziderat, Moscova trebuie să investească, în continuare, masiv.

Astfel, cheltuielile pentru apărare vor ajunge la aproape 13.500 de miliarde de ruble în 2025 (130 de miliarde de euro la cursul actual).

militari rusi / Sursa Foto: Arhiva EVZ

Trebuie să-și reconstruiască armata

Bugetul militar naţional explodase deja cu aproape 70% într-un singur an, în 2024, reprezentând în acest an, cu investiţiile în securitate, 8,7% din PIB, o premieră în istoria modernă a Rusiei.

Analiștii au spus că, chiar și după încheierea războiului din Ucraina, Rusia va trebui să mențină niveluri mai mari decât media de cheltuieli pentru apărare timp de câțiva ani pentru a-și reconstrui forțele armate, unii experți militari estimând că țara ar putea avea nevoie de 8 ani pentru a-și reconstrui complet armata.

Conștient de faptul că războiul cu Ucraina va mai dura câțiva ani, Vladimir Putin este forțat să aloce sume amețitoare în acest sens, deși economia Rusiei se confruntă cu o inflaţie de peste 8,6%, iar puterea de cumpărare a ruşilor  ascăzut dramatic.

A doua cea mai mare din lume

Bugetul pentru securitate internă, care include poliţia şi serviciile speciale responsabile de reprimarea criticilor Kremlinului, va creşte la 3.460 de miliarde de ruble (33 de miliarde de euro), reprezentând aproape 10% din cheltuielile anuale ale guvernului rus.

De altfel, Vladimir Putin a semnat, la jumătatea lunii septembrie, un decret prin care a ordonat o creştere cu 15% a numărului de soldaţi, ajungând astfel la 1,5 milioane.

Cu această nouă creştere, 1 din 50 de oameni activi din Rusia va fi acum în armată, care, potrivit presei ruse, va deveni a doua cea mai mare din lume după cea a Chinei.