Evenimentul Zilei > Actualitate > Putin ar fi decis în urmă cu mult timp să atace Ucraina. Un discurs de acum 15 ani a fost ignorat de Occident
Putin ar fi decis în urmă cu mult timp să atace Ucraina. Un discurs de acum 15 ani a fost ignorat de Occident

Putin ar fi decis în urmă cu mult timp să atace Ucraina. Un discurs de acum 15 ani a fost ignorat de Occident

Vladimir Putin a declarat încă din 2007 că extinderea NATO nu este acceptabilă pentru Rusia și a avut un discurs extrem de dur în Germania. Fostul premier Adrian Năstase spune că afirmațiile lui Putin de atunci au fost ignorate de Occident.

Vladimir Putin nu ar fi decis în urmă cu un an să invadeze Ucraina. Planul ar fi fost mult mai vechi, iar liderul de la Kremlin și-a spus opinia cu privire la extinderea NATO încă din 2007.

Fostul premier, Adrian Năstase spune că încă de atunci, în timpul unui discurs susținut la Munchen, Vladimir Putin arăta clar că nu are o politică pro-occidentală.

„Noi trebuie să înțelegem. Putin nu a luat o decizie în urmă cu un an în legătură cu războiul din Ucraina. Am revăzut de curând un material interesant de la Conferința de Securitate de la Munchen din 2007.

Mi se pare interesant că unii dintre analiștii actuali, oameni politici spun că noi nu am observat faptul că în 2007 că Putin a făcut o declarație de război împotriva Occidentului. Discursul lui a fost extraordinar de dur. A spus clar că expansiunea NATO este inacceptabilă pentru Rusia. Discursul a avut vreo 20 de pagini“, a spus Adrian Năstase.

Nu i s-a dat atenție

Fostul premier spune că acel discurs a fost dedicat în special rușilor pentru ca aceștia să se îndepărteze de Occident. „În 2007 atrăgeam atenția asupra acestui discurs extraordinar de dur cu valențe externe, dar mai ales valențe interne. El se adresa atunci mai ales rușilor pe care dorea să îi mobilizeze împotriva Occidentului.

Putin este consecvent. La vremea aceea nu a fost ascultat cu atenție. Acum este tot mai greu de realizat un dialog. În acest moment este un blocaj“, a mai spus Adrian Năstase, la Antena 3.

Îngrijorare în Ucraina

Alexei Arestovici, fost consilier prezidenţial al lui Volodimir Zelenski a prevestit încă din 2019 că Rusia va ataca Ucraina. Atunci era ofițer de informații. În cadrul unyi interviu acordat unei televiziuni ucrainene, el spunea că aderarea la NATO a Ucrainei este decisivă, iar în caz contrar, țara va fi absorbită de Rusia în următorii 10-12 ani.

„Obiectivule principale ale lui Vladimir Putin sunt să reclădească Uniunea Sovietică, să distrugă securitatea colectivă europeană, să distrugă NATO şi UE.

Putin are ţinte strategice plănuite până în anii 2032-2035. Nu se grăbeşte. Cred că vrea să creeze un nou imperiu rus, să reconfigureze politica externă prin a face Rusia un jucător important în noua lume multipolară“, spunea Alexei Arestovici, în 2019, potrivit Mediafax.