Riscul unei confruntări nucleare în zilele noastre amenință să devină chiar mai mare decât în perioada Războiului Rece. După ce președintele Trump a retras SUA din Tratatul privind forţele nucleare intermediare, Vladimir Putin a ridicat mănușa.
Marți, președintele rus Vladimir Putin a prezentat politica de descurajare a Rusiei, anunțând că aceasta îi permite să folosească arme nucleare ca răspuns la un atac convențional puternic care vizează guvernul sau infrastructura militară a țării, notează defensenews.com.
Prin includerea unui atac non-nuclear ca posibil declanșator al represaliilor nucleare rusești, documentul pare să deschidă Cutia Pandorei. E un semnal puternic de avertizare către SUA. Noua formulare reflectă preocuparea conducerii Federației Ruse cu privire la dezvoltarea de către Statele Unite a unor arme convenționale capabile să distrugă obiective-cheie, precum instalații militare sau structuri guvernamentale.
Mai detaliat decât doctrina de apărare a Rusiei, noul document trece în revistă toate situațiilor care ar putea declanșa utilizarea armelor nucleare de către Rusia. E vorba atât de folosirea armelor nucleare sau a altor arme de distrugere în masă împotriva Rusiei și aliaților săi, cât și de un atac inamic cu arme convenționale care amenință existența țării. În plus, documentul afirmă acum că Rusia ar putea folosi arsenalul său nuclear dacă primește „informații de încredere” despre lansarea unor rachete balistice care vizează teritoriul său sau al aliații săi și, de asemenea, în cazul „unui atac inamic asupra guvernului sau infrastructurii militare de importanță critică".
E vorba, în primul rând, de acele instalații militarea a căror distrugere ar putea duce la blocarea represaliilor nucleare rusești împotriva agresorului. Anul trecut, atât Moscova, cât și Washingtonul s-au retras din Tratatul privind forțele nucleare intermediare din 1987. Singurul acord de control al armelor nucleare care este în vigoare între SUA și Rusia este Noul Tratat START semnat în 2010 de președintele american Barack Obama și președintele rus Dmitry Medvedev.
Acest pact limitează arsenalul militar al fiecărei țări la cel mult 1.550 de focoase nucleare desfășurate și 700 de rachete și bombardiere dislocate. Se prevăd inspecții la fața locului pentru a se verifica îndeplinirea obligațiilor.
Rusia s-a oferit să extindă Noul START, care expiră în februarie 2021, în timp ce administrația Trump a cerut un nou pact de control al armelor care să includă și China. Moscova a descris această idee ca fiind imposibil de realizat, arătând că Beijingului refuză să negocieze orice acord care ar reduce arsenalul său nuclear, dat fiind că acesta este mult mai mic decât al celorlalte mari puteri.
Putin a avertizat recent că noul tratat START va expira, iar negocierile cu privire la prelungirea lui, care nu sunt importante numai pentru Rusia, ci și pentru întreaga lume, nici măcar nu au început.