Vladimir Putin începe să aibă o abordare din ce în ce mai dură.
Vladimir Putin Twitter.
Vladimir Putin a amenințat că va bloca Twitter într-o încercare de blocare a libertății de exprimare, după ce a acuzat platforma de socializare că a alimentat protestele de stradă împotriva sa. Roskomnadzor, supraveghetorul de internet al Kremlinului, a declarat că a încetinit capacitatea Twitter de a funcționa în Rusia din cauza eșecului său de a șterge conținutul ilegal.
Roskomnadzor a declarat că Twitter nu a reușit să elimine 3.168 de tweet-uri care promovează consumul de droguri, pornografia infantilă și sinuciderea în rândul adolescenților și a ignorat „peste 28.000 de cereri inițiale și repetate” pentru a aborda încălcările de conținut. Sarkis Darbinian, un avocat specializat în liberatea de exprimare pe internet, a declarat: „Desigur, principalul motiv este creșterea acțiunilor de protest pe stradă. Au trecut 10 ani de la Primăvara Arabă și Putin a înțeles că internetul este o forță motrice. Orice dorință de a controla internetul rus este conectată la dorința de a controla spațiul informațional.”
Autoritatea de reglementare nu a menționat conținutul legat de protestele opoziției din declarația de miercuri, dar mesajul ascuns este evident. Potrivit unei declarații de pe site-ul web Roskomnadzor, toate dispozitivele mobile care utilizează Twitter s-ar putea confrunta cu o întrerupere a serviciului în efortul de a „proteja cetățenii ruși”.
Nimeni nu vrea să blocheze, dar se poate bloca
Un oficial de la Roskomnadzor, Vadim Subbotin, a declarat: “Mecanismul prevede încetinirea transferului de conținut foto și video fără nicio limitare a mesajelor text. Utilizatorii vor putea face schimb de mesaje în mod liber.” Subbotin a declarat că restricțiile vor rămâne în vigoare până când Twitter va îndeplini cererea de eliminare a conținutului contravențional. Totodată a avertizat că dacă nu va face acest lucru s-ar putea ajunge la un blocaj complet al Twitter în Rusia.
Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat: “Nimeni nu vrea să blocheze Twitter. Dar luarea unor măsuri care obligă compania să ne respecte legile este complet justificată.”
Vladimir Putin a criticat internetul în timpul unei întâlniri cu tineri voluntari la Moscova săptămâna trecută. El le-a spus: „Cu toții, din păcate, știm ce este internetul și cum este folosit pentru a răspândi conținut complet inacceptabil.” Până acum Rusia a a avut o atitudine mai relaxată în controlul internetului decât China vecină. Dar, pe măsură ce tensiunile politice interne au crescut anul acesta din cauza arestării și condamnarea lui Alexei Navalnîi - care a declanșat proteste la nivel național - a ales o abordare mai dură.
Internetul sub presiune. Vladimir Putin Twitter
Twitter era deja sub presiune în Rusia după ce a este una dintre cele cinci platforme de socializare care au fost trimise în judecată pentru presupusul eșec de a șterge postările care îi îndeamnă pe copii să ia parte la proteste ilegale.
Camera inferioară a parlamentului rus din decembrie a adoptat noi amenzi mari pentru platformele care nu reușesc să șteargă conținutul interzis. Au fot adoptate legi care ar permite să fie restricționate dacă „discriminează” mass-media din Rusia. Moscova a introdus treptat legi mai dure pe internet în ultimii ani, cerând motoarele de căutare să șteargă unele rezultate ale căutării. A cerut serviciile de mesagerie să partajeze cheile de criptare cu serviciile de securitate.
Oficialii ruși au făcut o încercare de a interzice serviciul de mesagerie Telegram în 2018, dar nu aveau cunoștințele tehnice pentru a bloca aplicația și au fost obligați să ridice public interdicția anul trecut.
Vladimir Putin Twitter.