Preşedintele rus, Vladimir Putin, a acuzat marţi Statele Unite că fac să treneze conflictul ucrainean şi caută să „destabilizeze” lumea cu o recentă vizită în Taiwan a preşedintei Camerei Reprezentanţilor americane, Nancy Pelosi.
„Situaţia din Ucraina arată că Statele Unite fac să treneze conflictul. Şi acţionează în acelaşi fel cultivând posibilitatea unui conflict în Asia, în Africa, în America Latină”, a declarat dl Putin într-o alocuţiune la Conferinţa internaţională de securitate de la Moscova.
„Aventura americană faţă de Taiwan nu este o simplă călătorie a unei politiciene iresponsabile, ci o parte a unei strategii intenţionate conştiente care urmăreşte să destabilizeze şi să facă haotică situaţia în regiune şi în lume”, a afirmat el.
Este o „demonstraţie neruşinată a lipsei lor de respect faţă de suveranitatea celorlalte ţări şi de obligaţiile lor internaţionale”, a continuat dl Putin, criticând o „provocare pregătită cu grijă”.
Relaţiile dintre Statele Unite şi Rusia, care face o ofensivă în Ucraina din 24 februarie şi a denunţat de multe ori livrările de arme americane în ultimele luni regimului ucrainean, cunosc o perioadă de tensiuni fără precedent.
De la sfârşitul lui iulie, mai multe lovituri, de care Moscova şi Kievul se acuză reciproc, au vizat centrala nucleară de la Zaporijjia, aflată sub control rusesc, în sudul Ucrainei, trezind teama de o catastrofă nucleară.
„Obiectivul principal al armelor nucleare ruseşti este descurajarea unui atac nuclear”
Marţi ministrul rus al apărării, Serghei Şoigu, a încercat să liniştească în legătură cu intenţiile Rusiei în domeniul nuclear.
"Din punct de vedere militar, nu este necesar să se recurgă la arme nucleare în Ucraina pentru a realiza obiectivele fixate" de Moscova, anume demilitarizarea şi denazificarea acestei ţări, a declarat dl Şoigu la Conferinţa internaţională de securitate de la Moscova.
„Obiectivul principal al armelor nucleare ruseşti este descurajarea unui atac nuclear”, a afirmat el.
Vizată de o serie de sancţiuni occidentale grele din cauza conflictului ucrainean, Rusia caută să-şi întărească relaţiile cu ţările din Africa şi Asia, în special cu China.
Moscova numise deja „provocare” vizita de la începutul lui august a dnei Pelosi în Taiwan, care a provocat furia Chinei, şi a estimat că Beijingul are dreptul să ia "măsurile necesare pentru a-şi proteja suveranitatea", notează lalibre.be.
(Traducere Rador)