Putin a reușit. S-400, bila ce sparge popicele NATO

Putin a reușit. S-400, bila ce sparge popicele NATO

Turcia și Rusia denunță sancțiuni „nedrepte”

„Invităm Statele Unite să revizuiască această decizie nedreaptă de a impune sancțiuni (...) și ne reafirmăm disponibilitatea de a rezolva problema prin dialog și diplomație, în conformitate cu spiritul Alianței”, a declarat ministerul turc de Externe.

„Aceasta este încă o altă manifestare a unei atitudini arogante față de dreptul internațional, o manifestare a măsurilor coercitive unilaterale și nelegitime pe care Statele Unite le folosesc de mulți ani”, a declarat ministrul rus de externe, Serghei Lavrov.

S-400, unealtă de supremație militară și diplomatică

Două alegeri strategice au precipitat căderea URSS: „Războiul Stelelor” împotriva Statelor Unite și intervenția în Afganistan (1979-1988).

Forțată de finanțele publice să renunțe la cursa înarmării, Rusia resuscitată și-a abandonat programele spațiale și aeriene - avioane stealth - în favoarea investițiilor în sistemele de apărare antiaeriană. Astfel, în anii 1990, Moscova a lansat proiecte vaste pentru producerea de sisteme de rachete sol-aer capabile să neutralizeze capacitățile aeriene și balistice ale inamicului datorită senzorilor mai puternici, lansatoarelor terestre eficiente și rachetelor moderne.

S-400 Triumph este emblema acestei strategii militare, se arată într-o analiză a centrului NEMROD-ECDS. Purtat ca simbol național, protejează întregul teritoriu rus și pe cel al anumitor aliați ai Moscovei, în special în Siria. În 2018, a reprezentat 15% din exporturile de arme rusești către lume. Descris de mulți experți ca fiind cel mai modern și mai puternic sistem de apărare aeriană din lume , S-400 neutralizează supremația aeriană și balistică a NATO sau a Israelului, redistribuind cărțile hegemoniei militare.

Ne puteți urmări și pe Google News