Evenimentul Zilei > International > Putin a pus STĂPÂNIRE pe spațiul aerian al Iranului: instalează BATERII de RACHETE S-400 în noua bază de la Noji. A primit libertate TOTALĂ de manevră de la Teheran
Putin a pus STĂPÂNIRE pe spațiul aerian al Iranului: instalează BATERII de RACHETE S-400 în noua bază de la Noji. A primit libertate TOTALĂ de manevră de la Teheran

Putin a pus STĂPÂNIRE pe spațiul aerian al Iranului: instalează BATERII de RACHETE S-400 în noua bază de la Noji. A primit libertate TOTALĂ de manevră de la Teheran

Uriașe cargouri aeriene Antonon AN-124 au efectuat miercuri, 17 august, primele transporturi cu rachete anti-aeriene S-400 și S-300, destinate noii baze rusești de la Noji, în Iran, aflată la o distanță de 50 de kilometri de Hamadan.

Moscova a încercat să liniștească Washingtonul și Tel-Aviv-ul că aceste sisteme sofisticate de apărare anti-aeriană nu vor fi lăsate să fie operate de iranieni, ci vor folosi doar la protejarea noii baze aeriene de la Noji, unde rușii își vor ține bombardierele grele, folosite la raidurile din Siria, informează surse din serviciile secrete citate de Debka.

Este pentru prima dată de la revoluția islamică din 1979 când Iranul permite unei puteri străine să stabilească o bază militară pe teritoriul său.

Presa a comentat pe larg primele raiduri realizate de Rusia marți, și repetate miercuri, cu bombardiere tactice Tu-22M3 și Su-34, de la noua bază amplasată în Iran, descrise de ministerul rus al Apărării drept „lovituri aeriene concentrate” asupra grupărilor ISIS și a Frontului Al-Nusra din Alep, Deir el-Zor și Idlib.

Mai puțin a scris presa despre eșecul serviciilor de informații occidentale de a afla despre noua bază a Rusiei din Iran, care a fost concepută să servească în pereche cu baza Hmeimim din Siria.

Construcțiile la baza Noji din Iran au început în a doua săptămână din iulie. Echipe mixte de ingineri ruso-iraniene au mărit pistele de aterizare existente pentru a le adapta bombardierelor grele Tupolev Tu-22M3 și avioanelor de vânătoare Suhoi Su-34, care le asigură escorta.

Aceleași echipe au construit ateliere de reparații și mentenanță și locuințe pentru personal.

În plus, potrivit Debka, înțelegerea dintre Moscova și Teheran mai prevede:

– permisiune de zbor pentru avioanele rusești în întreg spațiul aerian iranian;

– permisiune pentru dronele rusești de a opera de la baza Noji;

– permisiunea pentru Rusia ca rachetele sale de croazieră să zboare prin spațiul aerian iranian.

Ultima mișcare a strategiei fulferătoare a lui Vladimir Putin pentru a prelua decisiv inițiativa în Siria și în Orientul Mijlociu o reprezintă vizita președintelui turc Erdogan la Teheran, pentru a parafa Acordul „Trident” Rusia – Turcia – Iran.