Putin a promulgat legea prin care Rusia poate IGNORA deciziile CEDO. Ce se ASCUNDE în spatele acestei măsuri?

Putin a promulgat legea prin care Rusia poate IGNORA deciziile CEDO. Ce se ASCUNDE în spatele acestei măsuri?

Președintele rus a semnat legea care permite Curții Constituționale a Rusiei să decidă dacă să se supună sau nu deciziilor Curții Europene a Drepturilor Omului.

Actul normativ a fost adoptat oficial de Parlamentul rus miercurea trecută: odată promulgat de Vladimir Putin, el permite Curții Constituționale să analizeze hotărârile organismelor de justiție internaționale și să le declare „inaplicabile”, dacă sesizează contradicții cu Constituția Rusiei.

Legea a fost elaborată în urma unei decizii a Curții Constituționale a Rusiei din luna iulie care statua că hotărârile CEDO nu trebuie aplicate dacă vin în contradicție cu Constituția.

Decizia mai conținea și prevederea că legile internaționale nu pot avea prioritate față de Constituția țării.

Ne puteți urmări și pe Google News

CEDO primește mii de plângeri anual din Rusia.

Moscova a perdut numeroase procese la Strasbourg și i s-a impus să achite compensații considerabile petenților.

Analiștii politici și juridici de la Moscova, citați de The Moscow Times, susțin că de fapt noua lege ar avea ca scop să scape Kremlinul de obligația de a achita 1,9 miliarde de euro către acționarii Yukos Oil Company, ca urmare a unei decizii CEDO din 2014.

După aceasta, 93 de deputați, membri ai Dumei, camera inferioară a Parlamentului, s-au adresat Curtii Constituționae, cerând explicații în ce mod trebuie aplicate deciziile CEDO.

Yukos a fost cu ceva timp în urmă cea mai importantă companie petrolieră din Rusia. În 2003, Mihail Hodorkovski, proprietarul Yukos și cel mai bogat rus din acea perioadă, fost membru în conducerea Komsomolului pe vremea URSS, a fost arestat într-un caz cu multe substraturi politice.

Hodorkovski a petrecut zece ani după gratii, condamnat în două procese separate, înainte de a fi grațiat în 2013 de președintele Putin. Mogulul rus locuiește acum în Elveția.

După arestarea lui Hodorkovski, Yukos s-a desființat iar bunurile companiei au fost naționalizate. Acționarii defunctei companii s-au plâns la CEDO, susținând că statul rus le-a încălcat drepturile.