Putin a început vânătoarea de jurnaliști străini. Un bulgar, pe lista de „most wanted” a Kremlinului

Putin a început vânătoarea de jurnaliști străini. Un bulgar, pe lista de „most wanted” a KremlinuluiSursa: Wikipedia

Rusia l-a pus pe jurnalistul de investigație Christo Grozev pe lista sa de persoane urmărite (most wanted), potrivit Ministerului de Interne de la Moscova. Grozev, care este de naționalitate bulgară, este investigatorul principal în Rusia al grupului de jurnalism independent Bellingcat.

Informațiile publicate pe site-ul ministerului spuneau că este „căutat în temeiul unui articol din Codul Penal”, fără a preciza articolul exact sau infracțiunile de care este acuzat jurnalistul.

De ce este acuzat jurnalistul

Potrivit monitorului independent pentru drepturile omului OVD-Info, împotriva lui Grozev a fost deschis un dosar penal pentru diseminarea de „știri false” despre armata rusă.

Guvernul rus a adoptat o lege care incriminează difuzarea a ceea ce numește informații „deliberat false” despre forțele armate ruse, la începutul lunii martie, la doar câteva zile după ce președintele rus Vladimir Putin a ordonat o invazie pe scară largă a Ucrainei.

Pedeapsa maximă conform legii este de 15 ani de închisoare.

Cu ce l-a supărat Grozev pe Putin

Christo Grozev a publicat pe larg despre implicarea Rusiei într-o serie de crime internaționale importante, inclusiv doborârea zborului 17 Malaysia Airlines, în 2014, în estul Ucrainei, sau otrăvirea, în 2018, a lui Serghei și a Iuliei Skripal în Regatul Unit. Moscova a negat în mod repetat orice responsabilitate pentru oricare dintre aceste atacuri.

De asemenea, împreună cu echipa liderului opoziției ruse Alexei Navalnîi și jurnaliști de la CNN și alte canale, Grozev a investigat și otrăvirea lui Navalnîi, în 2020. El se concentrează pe „amenințările la adresa securității, operațiunile clandestine extrateritoriale și armonizarea informațiilor”, potrivit site-ului Bellingcat.

De la începutul invaziei Rusiei în Ucraina, în februarie, Grozev a folosit instrumente digitale open-source pentru a documenta crimele de război și alte atrocități comise în timpul conflictului. Grozev a spus luni că nu știe de ce a fost adăugat pe lista de urmăriți a Rusiei.

„Nu am idee din ce motive m-a plasat Kremlinul pe listaă, așa că nu pot oferi niciun comentariu în acest moment. Într-un fel, nu contează – de ani de zile au arătat clar că le este frică de munca noastră și nu se vor opri la nimic pentru a o face să dispară”, a spus el într-o postare pe Twitter, luni.

Dictatorul de la Kremlin a ucis complet presa liberă

Regimul lui Vladimir Putin a desființat, metodic, presa liberă, de ani de zile, dar represiunea împotriva publicațiilor independente și a jurnaliștilor s-a intensificat la sfârșitul lunii februarie, de după declanșarea războiului din Ucraina.

Toate instituțiile media ruse independente rămase au fost închise, iar accesul online la cele care operează din străinătate a fost blocat. Publicațiile occidentale și site-urile de social media au fost, de asemenea, interzise.

Potrivit OVD-Info, cel puțin 370 de persoane au fost urmărite penal pentru declarații și discursuri împotriva războiului. Zeci dintre ei au fugit din Rusia și au fost trecuți pe lista de urmăriți, potrivit monitorului.

Ne puteți urmări și pe Google News