Putin a declarat război presei libere. Un jurnalist rus, condamnat la ani grei închisoare

Putin a declarat război presei libere. Un jurnalist rus, condamnat la ani grei închisoare Sursa: Pixabay

Un jurnalist de investigație, acuzat de înaltă trădare și spionaj, a fost condamnat la 22 de ani de închisoare. În prima instanță, parchetul a cerut o pedeapsă de 24 de ani.

Jurnalistul de investigație pe probleme militare, Ivan Safronov, a fost condamnat la 22 de ani de închisoare de un tribunal din Moscova, fiind acuzat de trădare și spionaj în beneficiul Cehiei. Safronov s-a ocupat de tematica militară a două ziare, înainte de a deveni consilier al lui Dmitri Rogozin, directorul Roscosmos. Jurnalistul a fost arestat în iulie 2020, în contextul în care guvernul de la Kremlin începuse să pună presiune pe presa independentă din Rusia.

Colegii săi au catalogat arestarea sa drept o răzbunare din partea Kremlinului pentru articolele în care evoca eșecurile și incidentele armatei rusești. Jurnalistul și-a susținut nevinovăția, acuzând justiția de un „cinism extrem.” Mai mult, el a negat faptul că ar fi trimis informații militare secrete Cehiei despre vânzările de arme rusești în Orient și Africa.

Totodată, Safronov a recunoscut că în 2010 a avut o întâlnire cu un jurnalist ceh în Moscova și a scris pentru site-ul web creat de ceh, precizând că a utilizat doar informații din surse deschise.

Ne puteți urmări și pe Google News

Judecat în spatele ușilor închise. Putin a pus pumnul în gura presei

FSB îl acuză că ar fi „transmis secrete de stat despre cooperarea militară şi tehnică, apărarea şi securitatea Rusiei unui serviciu de informații dintr-o țară NATO.”

În urma unui studiu mai amplu al celor de la publicația independentă „Proiekt”, toate informațiile așa-zise secrete, pe care jurnalistul rus le-ar fi transmis agenților cehi pot fi citite liber pe internet.

Cu toate acestea, reprezentanții de la Kremlin au afirmat că arestarea jurnalistului rus nu are nicio legătură cu activitatea sa jurnalistică.

Reamintim că după invadarea Ucrainei, zeci de publicații rusești au decis să părăsească Rusia.

Printre acestea se numără publicaţia Novaia Gazeta sau postul de televiziune Dojd. Acestea au decis să fugă din fața dictaturii lui Putin și să își desfășoare activitatea profesională în străinătate, tot pentru publicul rus, scrie Reuters.