Evenimentul Zilei > International > Miracol la Kremlin: Putin a criticat sondajele și popularitatea i-a crescut brusc
Miracol la Kremlin: Putin a criticat sondajele și popularitatea i-a crescut brusc

Miracol la Kremlin: Putin a criticat sondajele și popularitatea i-a crescut brusc

Încrederea publică în președintele Vladimir Putin s-a dublat la câteva ore după ce Kremlinul a cerut explicații despre cifrele unui sondaj.

O cercetare sociologică realizată de un institut de stat și dată publicității pe 24 mai arăta că încrederea în Putin a scăzut la 31,7%, cel mai mic nivel de 13 ani încoace.

Kremlinul a întrebat joi institutul VTsIOM cum se explică această cifră cu faptul că în același sondaj nivelul de aprobare al lui Putin este de 65%.

VTsIOM a publicat noi cifre vineri arătând că încrederea în Vladimir Putin a explodat la 72,3% după criticile formulate de Kremlin.

„Acum îi întrebăm pe respondenți direct dacă au sau nu încredere în politicieni și menționăm în mod clar numele și prenumele lor”, a declarat Valeri Fiodorov, șeful institutului pentru site-ul RBC.

Când respondenților li s-au adresat întrebări deschise încrederea în Vladimir Putin a scăzut și mai mult, până la 30,5%.

Analistul politic Mihail Vinogradov, citat de Moscow Times, a afirmat că includerea deopotrivă a întrebărilor deschise și a celor cu răspunsuri multiple drept o mișcare „isteață” a institutului.

„Unii respondenți pur și simplu nu vor răspunde la o întrebate deschisă, pe când aici ai doar posibilitatea de răspuns da-nu”, a declarat pentru RBC Denis Volkov, șeful unui alt institut de sondare, Levada.