Puterea ia majoritatea la TVR, opoziţia - la Radioul public

Puterea ia majoritatea la TVR, opoziţia - la Radioul public

Înainte de a intra în vacanţa parlamentară, PDL şi UDMR şi-au asigurat majoritatea în Consiliul de Administraţie (CA) al TVR, cedând însă mai multe locuri PSD-ului şi PNL-ului în conducerea Societăţii Române de Radio (SRR).

Situaţia a fost tranşată ieri într-o rundă de negocieri-fulger între liderii grupurilor parlamentare. Numirile ar urma să se parafeze marţi, cu o zi înainte de vacanţă, iar numele noilor membri ai CA-urilor să se tranşeze de azi în interiorul partidelor.

Majoritatea la TVR îi dă PDL-ului mână liberă să-şi impună şeful pentru următorii patru ani. Promisă UDMR, şefia Radioului depinde însă de o înţelegere fie cu PSD, fie cu PNL.

Şeful TVR , în plicul lui Boc

Cu toate că a tras mai bine de două luni de interimatul lui Alexandru Sassu, PSD a cedat în ultimul moment în faţa variantei de a da un nou CA la TVR. Nu a dat însă niciun pas înapoi în negocierea numărului de locuri, cerând trei din totalul de 13 în fiecare CA.

Ca discuţiile să nu se blocheze, înţelegerea dintre putere şi opoziţie a fost, din start, ca fiecare parte să ia la TVR câte patru locuri din cele opt care revin parlamentului. Aşa au rămas liberalii cu doar un membru. "PNL ia însă doi la Radio", a explicat Dan Radu Ruşanu compromisul. Cu trei locuri care revin PDL şi câte unul UDMR, minorităţilor, preşedinţiei şi guvernului, democrat- liberalii au culoar liber să-i împlinească visul preşedintelui Băsescu, impunându-şi viitorul şef la TVR.

Numele era însă aşteptat, în plic, de la Emil Boc, în această seară, când liderii PDL au fost chemaţi, excepţional, într-o şedinţă la Vila Lac 1. Ieri, nu era însă exclusă nici varianta menţinerii lui Sassu până în toamnă, dacă, după numirea CA, parlamentul nu ar mai avea timp să se mai întâlnească o dată, pentru validarea şefului TVR.

Marko: "De ce n-am prelua noi Radioul?"

Temerile puterii sunt legate însă de Radio. Deşi numirea unui om al UDMR şef la SRR nu este din start sigură, liderii Uniunii nu se declară totuşi nemulţumiţi că puterea a obţinut doar 6 din cele 13 locuri.

"De ce nu ar putea să preia Radioul, de exemplu, cineva din partea noastră?", s-a întrebat retoric preşedintele Marko Bela. Şi senatorul Fekete Szabo, care a negociat în parlament, se declară mulţumit: "Avem câte un membru în fiecare CA şi asta am dorit, ştiind că nu avem un punctaj care să ne asigure acest lucru. Riscuri sunt, dar vom vedea".

Ne puteți urmări și pe Google News