Puricii de nisip folosesc magneziul ca „somnifer” natural pentru a supraviețui iernii
- Dosofteea Lainici
- 23 iunie 2024, 16:49
Puricii de nisip folosesc magneziul ca „somnifer” natural pentru a supraviețui iernii. Multe remedii pentru a te relaxa, a dormi și a scăpa de viața modernă conțin compuși de magneziu. Noi cercetări arată că oamenii nu sunt singurii care folosesc această substanță chimică pentru a supraviețui în condiții dure.
Testele științifice efectuate pe plajele din Cornwall și în laboratorul Universității din Plymouth au confirmat descoperirile anterioare, conform cărora puricii de nisip (Talitrus saltator) își măresc cantitatea de ioni de magneziu din corp atunci când temperaturile scad. Acest lucru îi încetinește, făcându-i mai puțin activi decât în lunile mai calde.
Amorțeală din cauza magneziului
Noul studiu a constatat că aceste creaturi își pot crește nivelul de magneziu de peste două ori pentru a intra în somn profund. Magneziul acționează ca un narcotic natural, amorțind gazda. Această odihnă forțată le permite creaturilor să rămână ascunse în vizuini de până la 30 de centimetri sub suprafața plajei, fără a fi nevoite să iasă la suprafață pentru hrană sau apă și protejate de condițiile de iarnă.
Profesorul de zoologie marină John Spicer, doctor în zoologie, și absolventul de biologie marină Jack Bush, licențiat în biologie marină, au realizat studiul Journal of Experimental Marine Biology and Ecology pe populația de purici de nisip Portwrinkle din sud-estul Cornwall.
Comportamentul puricilor de nisip
Aceasta ajută la explicarea motivului pentru care marii arendași dispar de pe plajele nisipoase în timpul iernii. Spicer a studiat timp de zeci de ani efectele temperaturii asupra puricilor de nisip scoțieni și a speciilor marine și de coastă.
Cum iernează puricii de nisip
De peste un secol, se știe că puricii de nisip mari, rude ale creveților și crabilor, iernează îngropați adânc în nisip, în partea superioară a plajelor, departe de maree. Studiul nostru sugerează că aceștia se pot ajuta să „adoarmă” lăsând să se acumuleze ioni de magneziu în fluidele lor corporale, spune Spicer. Oamenii se relaxează cu fluide care conțin magneziu, cum ar fi sărurile Epsom, care sunt, de asemenea, folosite pentru a studia animalele acvatice. Studiul nostru arată că natura poate face acest lucru fără ajutor extern.
Cu toate acestea, deoarece este dependent de temperatură, ridică întrebări cu privire la ceea ce se va întâmpla pe măsură ce lumea se încălzește. Vor înceta să mai doarmă și vor mânca toată ziua mărăcini în descompunere? Sau adaptarea gestionării magneziului în fluidele corporale le va schimba obiceiurile de somn?