Purcărete şi Zholdak, la finalul FITS

Purcărete şi Zholdak, la finalul FITS

Ultimele două zile ale festivalului de teatru aduc în faţa publicului doi mari regizori, piese de teatru chinezesc, dar şi spectacole în aer liber.

Ultimele două zile ale Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu (FITS) stau sub semnul lui Andriy Zholdak, „genialul ucrainean mare” descoperit de Constantin Chiriac, directorul FITS, şi a lui Siviu Purcărete. Ambii reinvetează tot ceea ce credeam că ştim despre teatrul clasic.

Mitologia în viziunea lui Purcărete

„Turandot” e singurul spectacol prin care Andriy Zholdak se prezintă la FITS anul acesta. Pentru cei care au mai fost şocaţi, până acum, de felul în care Zholdak se dezlipeşte total de teatrul clasic - după cum a făcut-o în trecut cu „Hamlet. Dreams” sau „O lună la ţară” - întâlnirea cu „Turandot” va fi calmă. Piesa va fi jucată, de la ora 18.00, pe scena Teatrului Naţional „Radu Stanca”.

În ultima zi a festivalului, Silviu Purcărete îndoaie textul clasic de teatru sub forma unei lumi hipnotizante, pentru care regizorul s-a inspirat din „Metamorfozele” lui Ovidiu.

Pe un text la care a lucrat cu Alain Garlan, Purcărete sapă la rădăcina sentimentelor, care, pe scena scufundată în apă prind formele unor personaje mitologice care ucid, se nasc şi mor iarăşi. Ploaia de imagini din cadrul spectacolului programat mâine, de la 21.30, în parcarea teatrului, e completată cu proiecţiile unor imagini despre efectele ciumei.

„Aspiraţii” chinezeşti

Tot mâine, Festivalul de Teatru de la Sibiu aduce pe tărâm mioritic jocul teatral din îndepărtata Asie. E vorba despre Hangzhou Yue Opera Troupe, din China, unde actorii sunt doar femei.

Teatrul a fost înfiinţat în urmă cu sute de ani, iar spectacolul pus în scenă la Sibiu, „Aspiraţii”, impresionează prin lirism. Gesturile calde ale teatrului modern, cu pigment de film sau televiziune, pot fi urmărite la Casa de Cultură a Sindicatelor, de la ora 21.00.

Şi cum scopul festivalului este şi de a transforma orice colţ într-o scenă, nu trebuie uitate spectacolele jucate în aer liber. Astă-seară şi mâine-seară, în centrul Sibiului, compania Carros de Foc, din Spania, joacă „Vulturul Sofia” şi „Piraţii”, două spectacole în care lumea fantastică recreată impresionează vizual.

  • ASTĂZI, ORA 19.00 - TEATRUL „RADU STANCA”

„Turandot”, în viziunea lui Andriy Zholdak

Carlo Gozzi a scris acum trei secole povestea unei prinţese chineze, a cărei mână e promisă celui care va reuşi să dezlege trei ghicitori. Un pretext îndeajuns de bun pentru regizorul Andriy Zholdak, a cărui „nebunie” recreează o lume suprarealistă.

„Avem de-a face cu un univers al nevrozelor. Soluţia radicală aleasă pentru montarea celor trei ghicitori transformate într-un gender clash permite un crescendo al violenţei care va degenera într-o veritabilă Cursă a înarmării în cheie (auto)ironică”, explică organizatorii.

În „Turandot”, şi directorul festivalului, Constantin Chiriac, cade pradă dictaturii regizorului ucrainean.

  • ASTĂZI, ORA 21.00 - CENTRUL CULTURAL HABITUS

„Poveşti de iunie”, cu Pippo Delbono

O masă, un scaun şi un pahar - decorul piesei „Poveşti de iunie”, în care actorul–regizor Pippo Delbono râcâie „memoria fizică a rănii”. În intimitatea jocului, italianul jonglează când cu textul piesei, când cu tăceri prelungite, amorţite în gesturi simple, când cu discuţii improvizate.

Delbono spune povestea sa, dar şi povestea amicilor săi imaginari, cu fragmente din piesele „Urlo”, „Vremea asasinilor”, „Furia” sau „Henry V”.

  • MÂINE, ORA 17.00 - HALA BALANŢA

„Femeia care şi-a pierdut jartierele”

Publicul sibian va putea vedea o altă faţă a regizorului Silviu Purcărete, în comparaţie cu spectacolul „Metamorfoze”.

„Vodevil lejer, plin de graţie franţuzească, nu lipsit de delicioase şi inofensive obscenităţi, piesa scrisă în mare grabă curge rapid şi vesel, neserioasă şi plină de inadvertenţe dramaturgice nesupărătoare şi pline de farmec”, spune Silviu Purcărete despre spectacolul în care joacă actorii Horaţiu Mălăele şi George Mihăiţă.

Ne puteți urmări și pe Google News