Pungile cancerigene invadează piaţa românească

Pungile cancerigene invadează piaţa românească

Piaţa din România este invadată de sacoşe din polietilenă cu aditivi ce conţin metale grele care sunt cancerigene, au susţinut reprezentanţii organizaţiilor Agent Green şi Salvaţi Delta, într-o conferinţă de presă desfăşurată astăzi. O serie de sacoşe identificate pe piaţă nu intră în categoria celor biodegradabile, ele fiind realizate tot din plastic convenţional (polietilenă) în procent de 98%. Restul de 2% e reprezentat de aditivi. Totuşi, ele sunt marcate ca fiind biodegradabile.

„Culmea este că acestea sunt vândute drept biodegradabile, deşi sunt mai dăunătoare chiar şi decât plasticul obişnuit din cauza metalelor grele din aceşti aditivi”, a spus Gabriel Păun, de la Agent Green.

Conform normelor europene, materialele biodegradabile trebuie să se descompună în şase luni în proporţie de 90%.

„În România, sacoşele oxodegradabile sunt imprimate cu texte de reprezintă publicitate înşelătoare, precum „biodegradabile” sau „oxo-biodegradabile” şi nu sunt supuse Eco Taxei, deşi nu sunt biodegradabile 100%”, mai acuză Agent Green.

Ne puteți urmări și pe Google News

Alina Mihăescu, reprezentant în Romania al Institutului Vincotte, un organism de analiză si certificare din Belgia, a spus că materialele oxodegradabile nu sunt biodegradabile. Vincotte a primit mai multe cereri de certificare a produselor oxo, aproximativ 5-6 de la începutul anului, însă le-a refuzat pe toate.

Potrivit evaluărilor realizate de Asociaţia „European Bioplastics”, materialele oxodegradabile conţin compuşi metalici, catalogaţi de normele europene ca fiind substanţe periculoase (de exemplu, cobalt).

Dăunătoare şi pentru mediu

În plus, ele au efecte nefaste şi asupra mediului. Aditivii declanşează dezintegrarea plasticului în fragmente mai mici, dar care vor continua să reziste în mediu şi în care se găsesc şi metale grele. Până acum, nici un material oxodegradabil nu a îndeplinit standardele de biodegradabilitate cerute de normele europene, susţin reprezentanţii Agent Green.

Procesul de degradare este foarte lent, iar fragmentele persistă în mediu pentru sute de ani. Astfel, materialele oxodegradabile sunt aproape similare plasticului convenţional.

Amendă de 31.000 de euro

„Nicio sacoşă oxodegradabilă nu respectă standardele României sau pe cele europene”, a spus Păun.

Costel Popa, director al Asociaţiei Salvaţi Delta Dunării, s-a plâns de faptul că voluntarii lor au strâns zeci de tone de plastic din Deltă. El a mai spus că ideea taxării pungilor de plastic este foarte bună deoarece în ultima vreme producţia de sacoşe a scăzut foarte mult.

Păun a amintit cazul Irlandei, unde producţia de sacoşe a scăzut cu 90% după introducerea taxei.

În Italia, un supermarket a fost amendat cu 31.000 de euro pentru publicitate înşelătoare. În România, amenda maximă este de 60.000 de euro. „Aş vrea să văd că şi în România se întâmplă aşa ceva”, a delarat Păun.

Potrivit lui, supermarket-urile sunt victimele producătorilor de mase plastice. Ele ar trebui să refuze pungile deoarece sunt mai dăunătoare decât plasticul obişnuit.

Scopul final este să punem mai puţine materiale sintetice pe piaţă, a conchis el.

INFO

Degradarea reprezintă împărţirea în fragmente mici a unui produs.

Atunci când acest proces are loc sub acţiunea unui microorganism, el poartă numele de biodegradare.

Polietilena nu este biodegradabilă.

Agent Green şi Salvaţi Delta cer ca:

• Ministerul Mediului să asigure respectarea legii pentru taxarea sacoşelor care nu sunt biodegradabile

• Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorului să verifice respectarea etichetării şi a taxării sacoşelor şi să aplice sancţiuni pentru publicitatea înşelătoare

• Parlamentul să adopte o nouă lege prin care să se asigure că toate sacoşele care nu sunt biodegradabile trebuie supuse la plate taxei eco

• Eco Taxa să fie plătită de consumatori pentru a reduce astfel cantitatea de sacoşe care ajung să fie aruncate în mediu