Dupa 71 de ani de la aparitia celebrului roman „Pe aripile vantului”, si doua continuari, una oficiala si alta nu, povestea lui Scarlett O'Hara si a lui Rhett Butler este spusa din nou.
De data aceasta, din perspectiva lui Rhett. Romanul „Rhett Butler’s People” („Oamenii lui Rhett Butler” - n.r.) este o continuare neconventionala a celebrului roman de Margaret Mitchell. Scris de Donald McCaig, romanul spune povestea din punctul de vedere al personajului masculin, Rhett Butler. Potrivit „The New York Times”, povestea lui Rhett cuprinde perioada 1843-1874, mai mult cu 20 de ani decat cea originala.
In cautarea scriitorului perfect
Din acest roman cititorii afla mai multe lucruri despre Rhett, despre copilaria sa pe plantatia de orez, despre relatia cu Belle Watling, dar, cel mai important pentru cei care au savurat romanul „Pe aripile vantului”, vor putea afla ce simte el cand o cunoaste si o curteaza pe Scarlett.
Margaret Mitchell a refuzat sa scrie o continuare a romanului „Pe aripile vantului”. Succesul sau a facut insa ca multi alti scriitori sa incerce sa continue povestea. Printre acestia se numara Alexandra Ripley, care a publicat romanul „Scarlett” in 1991.
Potrivit „The New Tork Times”, desi nu a avut recenzii bune, acesta s-a vandut in peste 6 milioane de exemplare in intreaga lume. In 2002, detinatorii drepturilor de autor asupra operei lui Margaret Mitchell au incercat, fara a avea insa succes, sa impiedice publicarea parodiei „The Wind Done Gone”, o varianta a romanului spusa din perspectiva unei sclave a carei mama, Mammy, a fost dadaca lui Scarlett.
Pentru continuarea romanului s-au vehiculat foarte multe nume. Pana la urma continuarea i-a fost incredintata lui Donald McCaig. Cand i s-a propus, McCaig nu citise „Pe aripile vantului”. Potrivit „New York Times”, dupa ce a facut-o, a ramas foarte intrigat. „Inca de la inceput, a spus el, a stiut ca vrea sa spuna povestea din punctul de vedere al lui Rhett Butler”, scrie publicatia citata.
Dezvaluiri din noua carte
Sase ani i-a luat lui Donald McCaig sa scrie romanul „Oamenii lui Rhett Butler”, timp in care a citit si s-a documentat astfel incat continuarea sa fie una reusita. Sotia sa a facut 100 de pagini de schite pentru ca acesta sa poata urmari ordinea cronologica din romanul original.
Dupa ce termina un capitol, il dadea imediat editorilor. „A fost un drum dificil. Au fost o multime de oameni implicati si o multime de nevoi. Contextul este mult mai complex decat al majoritatii romanelor”, spune McCaig, citat de „New York Times”.
Acesta a refuzat sa povesteasca foarte multe lucruri despre intriga romanului. A marturisit insa in acelasi cotidian american ca prima scena este un duel intre Rhett si fratele lui Belle Watling, Shadrach, un episod amintit pe scurt in „Pe aripile vantului”. Scriitorul a semnalat, de asemenea, un episod in care apare un copil, cel mai probabil al lui Rhett si al lui Belle.
Primele comentarii ale romanului scris de Donald McCaig sunt diferite. Potrivit „Los Angeles Times”, revista „Entertainment Weekly” nu i-a acordat un punctaj mare, dar Stephen Carter, de la „New York Times”, il considera un roman bun.
SCURTA PREZENTARE
Trei autori, trei variante, o singura poveste
> MARGARET MITCHELL - cea care a facut celebra povestea de dragoste dintre Scarlett O’Hara si Rhett Butler.
> ALEXANDRA RIPLEY - cea care a scris continuarea oficiala a romanului, „Scarlett”.
> DONALD McCAIG - autorul ultimei variante, „Oamenii lui Rhett Butler”.
SUCCES
„Pe aripile vantului”, un roman celebru
> De la publicarea sa in 1936, romanul „Pe aripile vantului” a captivat mai mult de 28 de milioane de cititori din toata lumea.
> Dincolo de dramatica cauza a Confederatiei din Sud, de inceputurile Razboiului Civil si de sfarsitul sau devastator, Mitchell a creat cea mai cunoscuta poveste de iubire din lume: aceea dintre Scarlett O’Hara si Rhett Butler.
> Planurile lui Scarlett, pasiunile ei si eforturile de a salva Tara sunt punctele forte ale romanului.
> Cartea cuprinde o descriere vie a Atlantei din 1864 si a dezastrelor cauzate de razboi si denota preocuparea scriitoarei pentru cercetarea istorica. Din cauza problemelor de sanatate, Mitchell a lucrat timp de 10 ani la aceasta carte.
> In 1937, scriitoarea Margaret Mitchell a castigat Premiul Pulitzer pentru romanul „Pe aripile vantului”.
> In primul an de la lansare, cartea s-a vandut in peste doua milioane de exemplare.
> Romanul a fost ecranizat si a avut premiera pe 15 decembrie 1939. Rolurile principale au fost interpretate de Vivien Leigh si Clark Gable.