„Puiu” Popoviciu, „în cărți” pentru 14 ani de închisoare

„Puiu” Popoviciu, „în cărți” pentru 14 ani de închisoare

Curtea de Apel Bucureşti va relua, joi, 2 iunie, dezbaterile finale în procesul de corupţie al lui Gabriel Puiu Popoviciu legat de fraudele cu terenurile Universităţii Agricole, după ce, ieri, discuţiile s-au prelungit pe parcursul a şapte ore

Magistratul Cornel Bogdan Ion Tudoran de la Curtea de Apel Bucureşti a acordat, ieri, cuvântul pe fond procurorului şi avocaţilor din procesul în care „Puiu” Popoviciu este acuzat de fapte de corupţie în legătură cu asocierea firmei sale, SC Băneasa Investments SA, cu Universitatea de Ştiinţe Agronomice şi Medicină Veterinară (USAMV) Bucureşti, pentru preluarea unui teren de 224 hectare.

Pedepse orientate către maximum special

Procesul a început de la ora 9:00, însă cererile preliminare făcute de avocaţi - în principal de eliminare din dosar a interceptărilor procurorilor DNA - au ţinut mai bine de o oră şi jumătate. După aceste cereri, pe care magistratul le va soluţiona odată cu fondul cauzei, a venit rândul procurorului de şedinţă al DNA să facă o sinteză a rechizitoriului trimis instanţei spre soluţionare, demers care a mai durat încă o oră.

Ne puteți urmări și pe Google News

Reprezentantul DNA a cerut condamnarea la 14 ani închisoare a omului de afaceri Gabriel „Puiu” Popoviciu în dosarul în care a fost trimis în judecată pentru complicitate la abuz în serviciu contra intereselor publice, în formă calificată şi continuată, precum şi pentru dare de mită.

Procurorul a cerut pentru Niculae Alecu, fostul rector al USAMV, condamnarea la închisoare în cuantum orientat spre maximul special, respectiv 12 ani, „având în vedere multiplele acte materiale”.

De asemenea, procurorul a cerut condamnarea lui Mihai Bejenaru şi Ştefan Diaconescu la 12 ani de închisoare, a lui Mihai Luican, fost prefect al Capitalei, la 8 ani de închisoare şi a lui Ilie Cornel Şerban la 5 ani de închisoare. Reprezentantul DNA a cerut pedepse cu executare pentru toţi inculpaţii din dosar.

Doar Puiu Popoviciu a avut de câştigat

„Terenul a fost vădit subevaluat la un dolar metrul pătrat, când valoarea lui reală era de 150 de euro pe metrul pătrat. Terenul nu putea face obiectul contractului pentru că era proprietate publică. (...) Rectorul a prezentat date false Senatului Universităţii. Spre încântarea lor, le-a spus că au doar de câştigat, că vor creşte salariile, că vor fi construite garsoniere pentru profesori şi doctoranzi. La solicitarea rectorului, Popoviciu i-a promis că va obţine titlul de proprietate pentru ferma Băneasa. (...) Urmare a activităţilor infracţionale, USAMV nu a avut niciun beneficiu, singurul beneficiar a fost Băneasa Investments”, a declarat procurorul.

După o scurtă pauză, la prânzau, urmat pledoariile avocaţilor, însă la ora 16:00 magistratul a decis să continue, joi, dezbaterile, pe care un apărător le-a descris drept „epuizante”.