Psoriazisul nu e contagios! Campanie antidiscriminare pentru cei 400.000 de români care au această boală

Psoriazisul nu e contagios! Campanie antidiscriminare pentru cei 400.000 de români care au această boală

De Ziua Mondială a Psoriazisului, Societatea Română de Dermatologie (SRD) a tras un semnal de alarmă asupra acestei afecţiuni a pielii, printr-o derularea unei campanii de informare şi educare intitulată "Stop prejudecăţilor!" Medicii au ţinut să atragă atenţia că o medodă foarte bună de ţinere sub control a aceste boli e soarelului şi curele făcute la Techirghiol.

Campania iniţiată de SRD  a început astăzi(29 octombrie) şi va dura timp de o săptămână în majoritatea judeţelor ţării. Prin implementarea acesteia, reprezentanţii Societăţii doresc să îi  informeze şi să îi educe atât pe cei care suferă de psoriazis, cât şi pe cei din jurul bolnavilor, cu privire la efectele şi simptomele acestei boli. În cele şapte zile de campanie, vor lipite afişe la licee, şcoli, piscine şi frizerii care să îi ajute pe oameni să înţeleagă mai bine această afecţiune. Psoriazisul nu este contagios!

Aşa cum povesteşte Călin Giurcăneanu,  doctor şi preşedinte al  SRD, cei bolnavi de psoriazis sunt în permanenţă marginalizaţi şi excluşi din anumite cercuri, de teamă să nu îi îmbolnăvească  pe cei din jur. "Ce trebuie să înţeleagă toată lumea este că nu vorbim despre o afecţiune contagioasă, ci despre o boală, de cele mai multe ori, moştenită. Pentru că oamenii nu înţeleg asta, pacienţii ajung să fie frustraţi pentru că toată lumea fuge de ei" , a declarat medicul.

 Acesta a ţinut să precizeze că sunt foarte multe persoane care refuză să fie tunse în frizerii cu aceleaşi foarfeci cu care au fost tunşi cei care suferă de psoriazis sau să intre în aceeaşi piscină în care au intrat şi bolanvii. De aici porneşte o adevărată dramă pentru cel care suferă de această boală.

Ne puteți urmări și pe Google News

Curele heliomarine sunt cele mai eficiente în tratarea psoriazisului

În România statisticele sunt sumbre. Aproximativ 400.000 de oameni suferă de psoriazis, iar  numărul acestora este în creştere. De obicei, tratamentul bolii se bazează pe diferite creme şi unguente care reduc leziunile de pe corp.

Însă, după cum spun medicii, cel mai eficient tratament este cel heliomarin, care include băi în apa marină şi expunerea la ultraviolete. Preşedintele SRD, aminteşte pacienţilor că soarele joacă un rol esenţial în tratarea bolii: "În cele mai multe cazuri, psoriazisul se vindecă la soare" şi  recomandă  lacul Techirghiolul pentru astfel de cure.

Nici bilanţul mondial al bolnavilor nu arată prea bine.În acest moment, 100 de milioane de oameni sunt diagnosticaţi cu psoriasis, boală care afectează atât pielea cât şi stima de sine a bolnavilor.