93% dintre moldoveni nu au apelat niciodată la un psiholog sau un psihoterapeut. Cel puțin asta arată datele Magenta Consulting. Acest lucru se întâmplă în condiţiile în care doar 6 la sută consideră că starea lor psihologică este foarte bună.
Potrivit studiului Magenta, 5% dintre respondenți au spus că au apelat la un astfel de specialist o dată sau de cel mult trei ori în ultimul an.
Doar un procent din respondenţi au arătat că au recurs la serviciile unui psiholog sau psihoterapeut de 4-6 ori, și tot 1% au mers la consult de mai mult de 6 ori pe parcursul ultimului an.
Peste 68 la sută din moldoveni se declară afectaţi de problemele din ultimii ani
Respondenții au mai fost întrebați cum își descriu starea psiho-emoțională la etapa actuală. Astfel, auto-percepția despre starea emoțională este bună pentru 36% dintre moldoveni. 39% dintre respondenți își evaluează starea ca fiind nici bună, nici rea, și doar 6% o descriu ca fiind foarte bună.
68% dintre participanții la sondaj recunosc că au fost afectați emoțional într-o măsură mare de către pandemia de COVID-19, războiul din Ucraina, instabilitatea economică și creșterea prețurilor.
Motivele pentru care moldovenii refuză să meargă la psiholog
Conform Anei Niculăieș, fondatoarea platformei Respiro, membră a Societății Psihiatrilor, Narcologilor, Psihoterapeuților și Psihologilor din Republica Moldova, există câteva motive pentru care moldovenii pot evita să facă psihoterapie.
„În primul rând acestea derivă din existența unui stigmat asociat cu problemele de sănătate mintală. Oamenii se pot simți rușinați sau judecați dacă admit că au nevoie de ajutor psihologic. Acest stigmat poate împiedica oamenii să caute terapie, deoarece se pot simți ca fiind slabi sau defectuoși.
Totodată, participarea la terapie implică deschiderea și explorarea unor aspecte personale și emoționale sensibile. Pentru mulți aceasta poate fi o experiență înfricoșătoare pentru că trebuie să-și reevalueze trecutul sau gândurile intime.
Un alt motiv este și lipsa de educație și conștientizare. Unele persoane nu sunt conștiente de beneficiile terapiei sau de faptul că există diverse abordări și tehnici terapeutice care pot fi utile în rezolvarea problemelor de sănătate mintală. Lipsa educației contribuie substanțial la evitarea consilierii, pentru că oamenilor le este dificil să înțeleagă cum îi pot ajuta niște discuții”, potrivit lui Niculăieș.
Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, cazurile de anxietate și depresie au crescut vertiginos în ultimii ani tocmai ca urmare a pandemiei de COVID-19, războiului din Ucraina, instabilității economice și creșterii prețurilor, iar specialiștii avertizează că pot avea repercusiuni pe termen lung dacă nu sunt gestionate corespunzător.