Editura Evenimentul si Capital

Prin Bucătăreasa de Videle, PSD a fost predat la cheie Coaliției SRI-SIE. România lui Cristoiu

Autor: | | 5 Comentarii | 29926 Vizualizari

În două comentarii consacrate scrutinului din 26 mai 2018 (asemenea altor analiști nu iau în seamă pîrțul lui Klaus Iohannis botezat, ca să pară parfum scump, Referendum!), am atras atenția asupra marii Diversiuni constînd în raportarea scorului PSD de acum la cel obținut la europarlamentarele din 2014 și nu la parlamentarele din 2016.

Europarlamentarele din 2014 au fost pentru electoratul român Europarlamentarele. Au venit la vot cei scoși din case de structurile din teritoriu ale partidelor. Miză au avut alegerile doar în cazul PNL. Printr-o ciudată, atunci, (azi, explicabilă, după ce-am văzut, retragerea la pensie a lui Crin Antonescu), PNL și-a stabilit un scor. Știa Crin Antonescu încă de pe atunci, înainte de scrutin, că trebuie să se retragă în favoarea lui Klaus Iohannis? Cred că știa. Știa chiar din februarie 2013 cînd l-a aburcat pe incolorul primar de oraș provincial în jilțul de prim vicepreședinte al partidului.

Pe 26 mai 2019, au avut loc europarlamentare identificate de electorat drept alegeri parlamentare anticipate. Semnalam această schimbare de esență cu mult timp înainte de scrutin, după ce PNL l-a adus pe Rareș Bogdan, nu atît de cap de listă, cît mai ales de lider al PNL, în defavoarea hazliului Ludovic Orban. Semnalam atunci, joi, 18 aprilie 2019, în comentariul chiar așa intitulat – Opțiunea strategică a PNL: Transformarea europarlamentarelor în alegeri parlamentare anticipate – că PSD ar trebui să țină cont de această schimbare și săși asume sloganul:

Veniți la vot că ăștia vor să ne dea jos!

PSD n-a băgat de seamă această schimbare. N-a observat că pe 25 aprilie 2019, în Joia Mare, Mesajul public al lui Klaus Iohannis a transformat Referendumul într-un Referendum anti-PSD.

Aducerea lui Rareș Bogdan la PNL, declarațiile liderilor PNL și ale lui Klaus Iohannis, campaniile pe social media, hărțuirea liderilor PSD prin București și prin țară erau semnale confirmate de sondajele de opinie.

În comentariul din 18 aprilie 2019, invocam un sondaj amplu, tocmai atunci primit de mine, care spunea clar că 70% dintre intervievați considerau europarlamentarele ca importante. 60% dintre cei care le considerau importante susțineau că sunt așa pentru ca să se schimbe situația din țară.

Am invocat acest sondaj în scris și la televiziuni. Am fost privit cu surîsuri ironice. Toată presa pro PSD se baza pe sondajele de casă ale partidului. Mai puțin de 35% PSD nu ia. La vot vor veni puțini români.

Am în față rezultatele europarlamentarelor din 26 mai 2019: PNL – 27%, PSD – 22,53, USR+PLUS 22,32, Pro România, 6,45, PMP – 5,76, UDMR – 5,26.

Așadar, PSD, 23% iar Forțele antiPSD, 67% (am trecut și UDMR printre forțele anti-PSD, deoarece Uniunea a supraviețuit electoral după ce a denunțat acordul cu PSD).

Parlamentarele din 2016 au stat și ele sub semnul confruntării PSD anti-PSD. Scorul a fost acesta: PSD – 45%, PNL, 20%, USR, 9%, UDMR, 6%, ALDE, 5%, PMP 5%.

56% pro PSD, prin includerea UDMR de atunci între forțele ProPSD.

Spuneam mai sus, europarlamentarele au fost practic parlamentare anticipate. Am greșit.

Europarlamentarele au fost un Referendum contra PSD.

Rezultatul nu se traduce direct în aritmetica parlamentară. Dacă ne gîndim însă la:

a) Raportul zdrobitor în favoarea forțelor anti-PSD;

b) Saltul în prezență determinat nu de creșterea interesului pentru europarlamentare, ci de sloganul Ieșiți la vot/Să dăm PSD-ului peste bot;

c) Pierderea de către PSD a peste un milion de votanți în cei doi ani de Guvernare;

d) Tensiunea neobișnuită din campanie și din ziua votului generată de strigătul: Patria e în primejdie! PSD poate cîștiga alegerile acestea!

Concluzia e clară:

Pe 26 mai 2019 n-au fost nici europarlamentare, nici parlamentare. A fost un Referendum cu întrebarea nepusă pe buletine:

Trebuie să plece PSD de la putere?! În aceste condiții, încă de duminică seara, PSD trebuia să anunțe, prin Liviu Dragnea, retragerea de la Guvernare. Atît pentru că un partid nu mai poate guverna împotriva unei țări, cît și pentru că rezultatul scrutinului își are cauza în slăbiciuni uriașe ale PSD.

Pentru ca PSD să-și revină trebuie să treacă în Opoziție.

Și aici, în Opoziție, să purceadă la o reformă profundă a partidului, amînată de ani întregi pe fondul slăbiciunilor manifestate de partidele de dreapta.

Scrutinul de duminică a arătat că PSD e un uriaș cu picioare de lut.

La prima confruntare cu o prezență însemnată, e spulberat.

Plecare de la Guvernare era consecința logică a unei percepții. Ea trebuia urmată de o analiză nemiloasă a cauzelor, a eșecului.

Ce face însă PSD?

ALERTA METEO fara precedent! COD VIOLET de canicula! Temperaturi pana la 47 grade!

Pagina 1 din 2


Tag-uri: psd, viorica dancila, sri, sieStirile zilei

Alte articole din categoria: Opinii EVZ

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI