Evenimentul Zilei > Politica > PSD tremură în așteptarea sentinței lui Dragnea
PSD tremură în așteptarea sentinței lui Dragnea

PSD tremură în așteptarea sentinței lui Dragnea

Liderul PSD află astăzi verdictul în dosarul „Referendumul”. Dacă va fi menţinută sentinţa decisă de prima instanţă – un an cu suspendare –, sau dacă va fi achitat, Dragnea rămâne în fruntea PSD

Dacă procurorii DNA vor avea câştig de cauză, iar socialdemocratul va primi o condamnare cu executare, Liviu Dragnea nu numai că va pierde şefia PSD, dar va trebui să se prezinte la „Beciul Domnesc”.


Le e frică de răzbunarea lui

Deşi există posibilitatea ca Dragnea să primească o condamnare cu executare, ceea ce l-ar scoate rapid din orice aritmetică politică, liderii PSD nu au niciun plan de rezervă. Potrivit surselor EVZ, această problemă nici măcar nu a fost ridicată în forurile de conducere ale formaţiunii. Motivul? Nimeni nu are curajul să pună în discuție această eventualitate, din pricina unui raţionament simplu, dar „sănătos”: dacă preşedintele PSD îşi va menţine condamnarea cu suspendare sau va fi achitat, nu-i va uita pe cei care s-au îndoit de el şi i-ar putea „aranja”, cu ocazia întocmirii listelor electorale pentru alegerile parlamentare din toamnă.

De ce e Neacșu secretar general

Aceleaşi surse susţin că, din considerente strategice, Dragnea l-a menţinut pe Marian Neacşu (condamnat la şase luni închisoare cu suspendare) în poziţia de secretar general al PSD. „Dacă merge la Neacşu, care a rămas în conducerea PSD, merge şi la Dragnea. Totul e ca Dragnea să primească o condamnare cu suspendare. Nimeni din partid nu i-ar imputa că rămâne preşedinte”, ne-a explicat un lider PSD.

Speculații pesediste

Totodată, fiind convinşi că dosarul „Referendumul” este unul politic, cei mai mulţi lideri social-democraţi sunt de părere că Dragnea îşi va menţine, totuşi, condamnarea cu suspendare.„Argumentul” vehiculat de aceştia (dar nesusţinut de vreo probă) este că dosarul şi-ar fi atins deja ţinta, iar Dragnea ar fi înţeles „avertismentele” şi va acţiona, oricum, cu securea deasupra capului. „Un alt preşedinte PSD ar fi mai greu de manevrat, acum, în plin an electoral”, au apreciat sursele citate.

PSD riscă războiul total

Teoretic, dacă Dragnea va fi condamnat cu executare, cele mai mari şanse pentru preluarea partidului le are Valeriu Zgonea, preşedintele executiv. Însă, cel mai probabil, atât luptele pentru putere – fiind de notorietate războiul de uzură dintre grupările Zgonea şi Dragnea –, cât şi absenţa unui preşedinte consfinţit de un congres, ar provoca însemnate prejudicii electorale PSD, în perspectiva apropiatelor alegeri locale.