PSD suflă în ceafa PDL

PSD suflă în ceafa PDL

Potrivit CURS, lupta pentru locul întâi nu este tranşată. Victoria va fi a partidului care-şi mobilizează alegătorii. Competiţia electorală va fi extrem de strânsă: cu 30 de zile înainte de ziua alegerilor, în opţiunile de vot ale alegătorilor, PDL se află cu un singur procent înaintea rivalilor de la PSD.

Liberalii se situează mult în urmă, cu doar 18% din intenţiile de vot. Datele culese de CURS arată că PSD îşi păstrează bazinul electoral în rândul celor vârstnici, din mediul rural şi cu studii reduse.

Din sondajul CURS reiese că alegătorii sunt nostalgici după Alianţa D.A. - 19% dintre cei chestionaţi vor ca, după alegeri, ţara să fie guvernată de o coaliţie PDL-PNL. Doar 16% vor o coaliţie PSD-PNL-PC.

Acelaşi procent ar fi în favoarea unui guvern susţinut de PSD-PC şi PDL. În ceea ce priveşte popularitatea politicienilor, 64% dintre cetăţenii români continuă să aibă o părere bună despre Traian Băsescu, dar Sorin Oprescu este la doar două procente distanţă.

Un sondaj CURS realizat la cererea „Evenimentului zilei“ arată că PSD şi PDL sunt separate de un singur procent în opţiunile de vot ale cetăţenilor români. Potrivit acestui sondaj, dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri parlamentare, PDL ar obţine 32% din voturi, Alianţa PSD-PC ar fi votată de 31% dintre cei care au exprimat o opţiune de vot, iar PNL, de 18%. Trei partide - PRM, PNG-CD şi UDMR - se află la limita pragului de intrare în parlament, respectiv 5%. Ţărăniştii şi partidul lui Cozmin Guşă, PIN, nu ar beneficia decât de 1% din voturi. O treime dintre cei intervievaţi de CURS nu sunt hotărâţi, nu votează sau nu au răspuns la această întrebare.

Dacă în România votul ar fi obligatoriu, 12% dintre cei care nu ar fi mers la vot sau care nu au răspuns la întrebarea iniţială privind opţiunile electorale ar prefera PDL. Alţi 11% s-ar orienta către Alianţa PSD-PC, 9% ar opta pentru liberali, iar circa două treimi nu sunt hotărâţi.

Întrebaţi cine cred că va câştiga alegerile, cei chestionaţi de CURS i-au indicat, în procent de 31%, pe democrat-liberalii lui Boc, iar 30% cred în victoria social-democraţilor. Doar 13% dau o şansă oamenilor lui Tăriceanu. Interesant este faptul că imediat după aceste trei variante, plauzibile, apare PNG-CD, în a cărui victorie cred 2% dintre respondenţi. Totuşi, aproape două treimi din cei chestionaţi nu ştiu cine ar putea să obţină victoria în alegeri.

În cazul în care nici un partid nu ar obţine 50% din voturi, 19% din alegători ar prefera ca viitoarea coaliţie de guvernare să fie formată din PNL şi PDL. O echipă de guvernare formată din liberali împreună cu partidele conduse de Mircea Geoană şi Dan Voiculescu este agreată de numai 16% din electorat. Acelaşi procent ar merge pe varianta PDL-PSD- PC. Orice altă combinaţie - între PDL, PSD, PNL, UDMR, PRM şi PNG - este agreată de mai puţin de trei procente din electorat. O treime din cei chestionaţi nu ştiu ce alianţă preferă sau nu răspund.   Oprescu, pe urma lui Băsescu

Preşedintele Traian Băsescu rămâne, după patru ani de mandat, personajul politic despre care alegătorii români au cea mai bună părere. Aproape două treimi din cei chestionaţi au o părere bună sau foarte bună despre şeful statului. El este urmat, la o diferenţă de doar două procente, de primarul Capitalei, Sorin Oprescu. Totuşi, Oprescu stă mai bine decât Băsescu în ceea ce priveşte aşa-numitul indice al favorabilităţii. Astfel, raportul dintre respondenţii care au o părere pozitivă şi cei care au o părere negativă despre primarul Capitalei este de 2,7. În cazul lui Băsescu, acest indice este doi. Liderii partidelor politice se află la mare distanţă de Băsescu şi de Oprescu. Circa 40% dintre cei chestionaţi au o părere bună despre Geoană, 34% despre Becali, 34% despre Tăriceanu, 29% despre Guşă şi 25% despre Boc. Sondajul arată că, deşi Sorin Oprescu este extrem de popular, 9% dintre cei chestionaţi nu ştiu încă cine este acest personaj politic.

Sondajul CURS este reprezentativ la nivel naţional, fiind chestionate 1.103 persoane cu drept de vot. Interviurile au fost realizate faţă în faţă, la domiciliul subiecţilor. Marja de eroare este de plus/minus 3% la un nivel de încredere de 95%. Perioada de realizare a sondajului a fost 10-23 octombrie, adică exact în perioada în care erau în plină desfăşurare scandalurile generate de majorarea salariilor profesorilor, dar şi cele privind veniturile exorbitante ale unor directori din agenţii şi companii de stat.

INTERVIU   „Weekendul prelungit de 1 Decembrie va dezavantaja PDL şi PNL“

Cătălin Stoica, directorul CURS, consideră că victoria în alegeri va fi a partidului care-şi mobilizează cel mai bine electoratul. Care este elementul care vi se pare cel mai important în acest sondaj? Faptul că principalii doi competitori s-au apropiat unul de celălalt. Există posibilitatea ca PSD să depăşească PDL? În acest moment nu pot să spun, pentru că, fără îndoială, rezultatul va fi dat de mobilizarea la urne. Partidul care va şti să-şi mobilizeze cel mai bine electoratul la urne va fi cel care va obţine...   Deci asta va face diferenţa. Da. Ambele partide, atât PDL-ul, cât şi PSD-ul, au maşinării de partid, organizaţii foarte puternice în teritoriu.

Cu o zi după alegeri, de 1 Decembrie, va fi zi liberă, şi asta va influenţa prezenţa la urne. Avem un weekend lung şi foarte probabil dezavantajate, în sensul de prezenţă, la vot de acest weekend prelungit vor fi partide precum PDL şi PNL. Asta pentru că au votanţi cu o stare materială mai bună, care probabil vor utiliza weekendul respectiv pentru alte activităţi. N-aţi vrut să puneţi în sondaj întrebarea care va fi prezenţa la vot, dar aţi risca un pronostic? Trebuie să ne uităm la nivelul prezenţei la vot la alegerile locale, şi poate în jurul acelei cifre, dacă nu mai scăzută. Atunci a fost în jur de 50%. Eu m-aş uita la această cifră, aş lua-o ca reper, şi probabil m-aş uita sub această cifră.

Cătălin Stoica, director CURS: "PDL şi PNL au votanţi cu o stare materială mai bună, care probabil vor utiliza weekendul respectiv pentru alte activităţi. (...) Atât PDL, cât şi PSD, au maşinării de partid puternice."

CONSERVATORI

Geoană păstrează alegătorii lui Iliescu   Din datele culese de CURS reiese că PSD îşi păstrează bazinul electoral în rândul celor vârstnici, din mediul rural şi care nu au absolvit liceul - electorat care până acum l-a votat pe Ion Iliescu. Liberalii au succes printre cei până în 30 de ani şi cei cu venituri peste medie. Nu mai puţin de 41% dintre alegătorii care au mai mult de 61 de ani preferă PSD - cu 10% mai mult decât procentul de vot de 31% din totalul eşantionului chestionat de CURS. Circa 38% dintre cei cu venituri sub medie votează cu social-democraţii, în timp ce numai 27% dintre alegătorii care câştigă peste medie optează pentru acest partid. Formaţiunea lui Mircea Geoană este nepopulară în Transilvania - doar 18% dintre locuitorii acestei regiuni ar vota PSD - şi câştigă în Muntenia, unde este agreată de 39% din electorat. Datele culese de CURS arată că PDL pierde voturi în rândul vârstnicilor - doar 27% din aceştia votează cu formaţiunea condusă de Boc. Este interesant că acest partid ar beneficia de numai 28% din opţiunile electorale ale celor din Muntenia, deşi în această regiune este inclus şi Bucureştiul. În schimb, în mod neobişnuit, democrat-liberalii colectează 36% dintre voturile moldovenilor. Sondajul mai arată că cei cu liceul absolvit sau cu studii superioare votează în proporţie de 37% cu PDL, dar numai 27% din cei care nu au terminat liceul agreează acest partid.

EFECTUL CRIZEI Cristian Pârvulescu: „Contextul crizei economice va favoriza PSD, iar creşterea acestuia foarte puternică în ultimele săptămâni se datorează în primul rând contextului economic internaţional. PSD are şanse să crească în continuare în următoarea lună de campanie. Motiv pentru care ori se încearcă o strategie de amânare a alegerilor, ori o rupere de ritm în sensul temelor de campanie electorală, în care tema corupţiei - care favorizează în mai mare măsură PDL - este scoasă în evidenţă. Dincolo de orice, există o tendinţă crescătoare a PSD, iar una vag descrescătoare a PDL şi PNL. Va conta perioada de campanie cel puţin la fel de mult ca în 2004, dacă nu mai mult, şi în aceste condiţii PSD va încerca să folosească argumentele sociale, iar PDL nu are altă alternativă decât să meargă pe lupta împotriva corupţiei.“

ROLUL PERSONALITĂŢILOR

Bogdan Teodorescu:   „Diferenţa în bătălia uninominală o vor face nu atât liderii politici de la centru, cât personalităţile locale, care nu sunt politicieni în momentul de faţă, de genul medicilor, oamenilor de afaceri, ingineri, economişti, preoţi, profesori. Partidul care va aduce mai mulţi din ăştia, inventaţi acum de presiunea uninominalului, va câştiga. În acelaşi timp, sunt decisivi primarii, or partidul care stă foarte bine la primari de comune este PSD, iar la primarii de oraşe este PDL. Cei mai importanţi în aceste alegeri sunt primarii de comune, care au cea mai mare influenţă asupra oamenilor. PSD are acest avantaj, dar şi pe acela al weekendului prelungit de la alegeri, care dezavantajează cel mai mult PNL şi PDL.

Ne puteți urmări și pe Google News