PSD şi PNL i-au plâns de milă „ungurului” Burebista

PSD şi PNL i-au plâns de milă „ungurului” Burebista

Studierea istoriei şi a geografiei în limba maternă a încins spiritele în parlament, opoziţia lipind PDL-iştilor eticheta de „trădători ai neamului”.

Scoaterea istoriei şi a geografiei de pe lista materiilor cu predare obligatorie în limba română a ridicat ieri din nou tensiunea în parlament. PSD-ului şi PNL-ului nu le-a mai rămas decât să arate cu degetul către „trădătorii” de la PDL care şi-au asigurat liniştea în coaliţie dând câştig de cauză UDMR în privinţa învăţământului în limba maternă. Şi asta după ce, cu o seară înainte, o parte dintre parlamentarii democrat-liberali refuzaseră solicitarea Uniunii, ceea ce a dus la amânarea votului.

Imediat, şefii PDL şi-au băgat deputaţii în şedinţă, cerându-le vot pentru varianta guvernului. Comandă executată ieri fără prea multe obiecţii.

Tot la cererea UDMR, care a vrut o probă concretă, înainte de a vota alte legi ale PDL, Roberta Anastase a modificat ordinea de zi, mutând dezbaterea la legea educaţiei înaintea legii lustraţiei.

De la trădare, la ipocrizie

Până la urmă, dreptul de a învăţa istoria şi geografia în limba maternă a fost consfinţit cu 111 voturi „pentru”, 45 „împotrivă” şi 10 abţineri. 81 de parlamentari PDL au votat „pentru”, 5 „împotrivă”, iar 9 s-au abţinut.

Liberalii au părăsit sala în semn de protest, caracterizând votul drept unul „antinaţional”, iar PSD a votat împotrivă.

„Grupul PSD rămâne în sală, să privească în ochi trădătorii neamului”, i-a anunţat pe democrat-liberali PSD-istul Cristian Dumitrescu. În timp ce colegul său Adrian Solomon se tânguia că se va ajunge ca din cărţi să se afle că Burebista a fost ungur.

Şi PSD-iştii au avut însă de înghiţit reproşuri, mai ales pe cel de ipocrizie, întrucât în guvernarea Năstase au decis ca şedinţele consiliilor locale din localităţile cu peste 20% cetăţeni aparţinând unei minorităţi să poată fi desfăşurate şi în limba maternă a acestora.

„M-aţi obligat să scriu pe uşa primarului când eram primar şi în ungureşte. Între un ungur şi un ipocrit îl aleg pe ungur”, a afirmat Dumitru Stroian (PDL) cu ţintă către PSD.

Legea educaţiei a fost votată, ieri, de Camera Deputaţilor şi, pentru a intra în vigoare, are nevoie şi de votul Senatului, Cameră decizională.

AMENDAMENT

Teo dă ce ia Boc

Ce taie Emil Boc cu o mână, cârpeşte ultima venită în tabăra deputaţilor PDL, Teo Trandafir. Propunerea sa din campanie de acordare de cupoane de creşă, cu valori între 200 şi la 500 de lei, de la bugetul de stat, a fost adoptată ieri de deputaţi. Teo Trandafir le-a spus acestora că au reuşit să facă ceva bun prin adoptarea acestui amendament, pe care îl consideră al său, deşi l-a introdus colegul ei de partid Cătălin Croitoru. Ea a arătat că aceste cupoane vor fi acordate copiilor de până la 3 ani ai căror părinţi lucrează în domeniul de stat şi privat.

Ne puteți urmări și pe Google News