Pesediştii se disociază de guvernul din care fac parte şi susţin că nu au ştiut nimic şi nu au semnat ordonanţa prin care Boc atacă practic puterea legislativă.
Deputatul PSD Titus Corlăţean a declarat azi că ordonanţa respectivă este "o catastrofă juridică". El a adăugat că cei responsabili din Ministerul Justiţiei ar trebui daţi afară sau trimişi la "reciclare". Corlăţean a spus că l-a sunat pe ministrul pentru relaţia cu Parlamentul, colegul său de partid Victor Ponta, pentru a-i cere lămuriri.
Potrivit acestuia, Ponta a susţinut că proiectul de ordonanţă a fost strecurat pe agenda şedinţei de guvern la capitolul "diverse", iar, personal, nu şi-a dat avizul pentru aprobarea actului normativ respectiv. "Cineva de la Ministerul justiţiei ar trebui trimis la reciclare sau dat afară", a comentat deputatul social-democrat.
Deputatul PSD a spus că este o aberaţie de drept să stipulezi abrogarea unui act normativ atâta vreme cât el nu a intrat în vigoare. Nu Guvernul este cel care modifică competenţele Parlamentului prin ordonanţe de urgenţă, a continuat el. Ministerul Justiţiei respinge acuzaţiile Secretarul de stat din Ministerul Justiţiei Alina Bica a respins acuzaţiile potrivit cărora controversata ordonanţă stipulează că Executivul poate modifica sau abroga acte normative după ce acestea au fost adoptate de către Pralament. Ea a susţinut că în textul guvernului nu se menţionează cine face modificările respective, astfel încât se subînţelege că cel care amendează actele este tot Legislativul.
Premierul Emil Boc doreşte să reducă şi mai mult atribuţiile Parlamentului. Potrivit unei ordonanţe, publicate în Monitorul Oficial, actele normative vor putea fi completate sau abrogate şi înainte de data intrării în vigoare, după adoptare, în situaţii temeinic justificate.
Prin ordonanţa lui Boc, se elimină şi obligaţia Guvernului de a prezenta studii de impact cu privire la legile pentru care îşi asumă răspunderea. Cu alte cuvinte, Boc nu mai trebuie să prezinte Parlamentului o analiză fundamentată asupra consecinţelor sociale sau economico-financiare pe care le-ar putea avea o lege.
Rămâneţi pe evz.ro pentru a vedea care sunt reacţiile liberalilor şi ale democrat-liberalilor.
CITIŢI ŞI: Boc a dat o mică „lovitură de stat”