PSD sare în aprărea lui Dragnea. PSD, victina colonizării spațiului public

PSD sare în aprărea lui Dragnea. PSD, victina colonizării spațiului public

PSD acuză de intoleranță și lipsa de dialog. PSD acuză dreapta de încercarea de blocare a dialogului social asupra legii propuse de Liviu Dragnea.

In punctul de vedere transmis se afirmă că valul de reacții negative și de injurii la adresa președintelui PSD, Liviu Dragnea, cel care a inițiat legea privind asigurarea toleranței, atrage atenția asupra patologiei spațiului public. Reacțiile au ținut prea puțin cont de obiectul de reglementare al legii și de conținutul acesteia. Nimeni sau aproape nimeni n-a fost interesat de un dialog pe tema discriminării, deși nevoia unei asemenea dezbateri nici nu mai trebuie să fie argumentată. Contestatarii s-au aruncat pur și simplu la gâtul inițiatorului, într-un atac la persoană care are probabil puține precedente, considerând că legea este nefastă. Avem de-a face, în acest caz, dar și în multe altele, cu o maladie a spațiului public, care constă în excluderea nefondată de la dialogul social a unuia dintre cei mai importanți actori politici: PSD. Practic, orice inițiativă, oricât de legitimă, a PSD este respinsă fără a fi analizată sau dezbătută, este eliminată apriori din spațiul public, care apoi este umplut de un val irațional de injurii la adresa acestui partid (și a reprezentanților săi).

 

Legitimitatea PSD de a participa la dialogul social este dată de funcția sa politică și socială, care nu poate fi nicidecum negată. PSD reprezintă în Parlament și, eventual, la guvernare o parte semnificativă a electoratului. Îndepărtarea sa de la masa dialogului social face ca această parte a electoratului să nu poată fi reprezentată. Fenomenul se explică prin colonizarea spațiului public de către reprezentanții dreptei. Aceștia consideră că ei sunt singurii legitimi să ridice, să dezbată și să rezolve problemele societății, în timp ce PSD este un partid nefrecventabil, care reprezintă politic o clasă socială lipsită de conștiință și de spirit critic (”asistații”).

Ne puteți urmări și pe Google News

 

În cazul legii lui Liviu Dragnea, patologia spațiului public a ieșit cu atât mai mult în evidență cu cât problema ridicată, ca și soluția propusă de lege erau absolut legitime. Astfel, colonizarea de către dreapta a spațiului public a fost deconspirată. Astfel, rațiunea dialogului social însuși (care n-a fost contestată până acum) a fost pusă sub semnul întrebării, căci dialogul nu poate să însemne că una dintre părți discută și rezolvă singură toate problemele, huiduind cealaltă tabără. După Legea Dragnea, nu se mai poate vorbi de dialog social în România.

Reamintim ca legea propusa de Dragnea a trecut de Senat și urma să fie pusă pe ordinea de zi a Camerei Deputaților. În urma reacțiilor din spațiul public votarea acesteia de către deputați a fost amanată. Din ultimele luări de poziții, se pare că, Dragnea nu renunță la lege dar este dispus la dialog. Liviu Dragnea spune despre lege că aceasta dă: "Liber la criticat politicieni și oameni de afaceri! Legea nu supra-reglementează domeniul drepturilor"