PSD, salvat de Înalta Curte

PSD, salvat de Înalta Curte

Liviu Dragnea a rămas, ieri, cu pedeapsa de 3 ani și 6 luni de închisoare cu executare în dosarul angajărilor fi ctive de la Protecția Copilului Teleorman, după ce un complet de 5 judecători de la Instanța supremă a menținut hotărârea pronunțată pe fond. Condamnarea liderului PSD lasă Camera Deputaților, dar și partidul fără conducere. Opoziția s-a mobilizat în încercarea de a pune mâna pe șefi a camerei inferioare.

Dragnea s-a predat Poliției ieri, fără a face declarații, în jurul orei 16:30, și va petrece următoarele trei săptămâni în carantină la Penitenciarul Rahova.

Decizia definitivă vine la sfârșitul unui proces pe parcursul căruia liderul PSD a cerut și a obținut recompunerea Completului de 5 judecători, pe motiv că nu fusese legal constituit. Pe scurt, CCR a obligat ICCJ să tragă din nou la sorți toate Completurile de 5, inclusiv cel care îl judeca pe Liviu Dragnea, după ce a constatat că magistrații care le prezidau erau numiți de conducerea instanței, nefiind desemnați aleatoroiu așa cum cere legea.

Completul de 5 judecători care a pronunțat ieri decizia a fost format din magistrații Simona Daniela Encean, Tatiana Lucia Rog, Alexandra Iuliana Rus, Luciana Mera și Rodica Aida Popa. Decizia de menținere a condamnării pe fond a fost luată cu majoritate.

Opinie separată a făcut judecătoarea Alexandra Iuliana Rus, care a hotărât în sensul „desfiinţării sentinţei penale apelate, integral, şi trimiterii cauzei la Secţia Penală a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie pentru rejudecare de către un complet specializat, conform dispoziţiilor art.29 din Legea nr.78/2000”. Pe 20 mai, Curtea Constituțională a României a amânat a patra oară, până în data de 5 iunie, decizia referitoare la sesizarea lui Florin Iordache cu privire la lipsa completurilor de trei judecători specializate în fapte de corupţie de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

FOTO: Dăncilă, numărul 2 în partid, devine numărul 1. Mihai Fifor îi este aproape

Două achitări și 5 pedepse cu suspendare

În esență, Dragnea a fost acuzat că le-a menținut în funcție pe Adriana Botorogeanu şi Anisa Niculina Stoica la Protecția Copilului Teleorman, deși cele două nu veneau la serviciu şi îşi desfăşurau, de fapt, activitatea la sediul județean al PSD.

Instanța a mai dispus următoarele condamnări în dosarul angajărilor fictive:

● Floarea Alesu - 3 ani, 7 luni şi 20 de zile de închisoare cu executare;

● Adriana Botorogeanu - 2 ani cu suspendare, termen de încercare de 4 ani;

● Rodica Miloş - 3 ani cu suspendare, cu un termen de încercare de 5 ani;

● Ionel Marineci - 3 ani cu suspendare, cu un termen de încercare de 5 ani;

● Constantin Claudiu Balaban - un an cu suspendare pentru fals intelectual, achitat pentru abuz în serviciu, termen de încercare 3 ani;

● Nicuşor Gheorghe - 3 luni cu suspendare pentru fals intelectual, achitat pentru abuz în serviciu, termen de încercare de 2 ani.

● Anisa Stoica - 1 an cu suspendare.

● Bombonica Prodana – fosta soţie a lui Liviu Dragnea – și Valentina Mirela Marica au fost achitate.

 

Moștenitorii liderului

Biroul Permanent al Camerei Deputaților se întrunește azi la ora 13, la convocarea făcută de vicepreședintele Florin Iordache. Deputații propun ordinea de zi și pentru că mandatul lui Liviu Dragnea a încetat odată cu condamnarea lui definitivă, este nevoie de demararea procedurilor pentru înlocuirea acestuia.

Preşedintele Camerei Deputaţilor este ales pe durata mandatului Camerei Deputaţilor, prin vot secret, cu buletine de vot, pe care sunt înscrise numele şi prenumele tuturor candidaţilor propuşi de grupurile parlamentare. Fiecare grup parlamentar poate face o singură propunere. Lidera deputaților liberali Raluca Turcan a declarat pentru, Evenimentul zilei, că PNL a demarat discuții și negocieri cu restul partidelor de opoziție pentru un candidat comun. Luați prin surprindere, membrii BP, aflați în teritoriu și obosiți după alegeri au spus că nu știu nimic, însă, pentru USR propunerea liberalilor nu a căzut foarte bine. „Fac această propunere, cu candidat comun, pentru că vor să capitalizeze cât mai mult, așa cum fac de fiecare dată”, a declarat, pentru EVZ, o sursă din USR.

USR cam strâmbă din nas

Secretarul BP Silviu Dehelean, de la USR, a spus că este în Oradea și că nu știe nimic decât că se convoacă BP, dar că azi, în ședința de grup, vor lua o decizie referitoare la un candidat comun, așa cum propun liberalii.

 Liderul USR Dan Barna a confirmat, ieri, pentru EVZ, că a avut o discuție cu PNL, dar încă nu au luat o decizie referitoare la un candidat comun.

Din partea UDMR, Denes Seres spune că nu știe dacă Florin Iordache a avut timp să ia mandat pentru a conduce interimar Camera Deputaților. În ceea ce privește candidatul comun, deputatul spune că nu s-a discutat nimic, însă nu crede că sunt șanse să fie altul decât un parlamentar PSD deoarece coaliția are încă majoritate la camera inferioară.

Propunerile făcute de grupurile parlamentare sunt votate în plenul Camerei. Dacă nici un candidat nu a întrunit, după două tururi, votul majorităţii deputaţilor, se organizează noi tururi de scrutin, în urma cărora va fi declarat preşedinte al Camerei Deputaţilor candidatul care a obţinut majoritatea voturilor deputaţilor prezenţi, în condiţiile întrunirii cvorumului de şedinţă.

Viorica Dăncilă, președinte PSD

În ceea ce privește conducerea partidului, potrivit Statului PSD, președintele executiv, adică Viorica Dăncilă devine președinte interimar. Și numărul trei în PSD, președintele Consiliului Național Mihai Fifor ar putea prelua conducerea în cazul în care președintele executiv refuză sau este împiedicat să o facă. Comitetul Executiv Național se întrunește în această seară, în regim de urgență, după o ședință a Biroului Permanent.

 

Ne puteți urmări și pe Google News